måndag 11 maj 2009

Sömnadstips (utmaning)


För ett tag sedan fick jag en sömnadsutmaning av Ottopippi.

Många av er sömnadsintresserade har nog redan fått utmaningen så jag vågar inte skicka den vidare. Utmaningen går ut på att tipsa om ett sömnadstillbehör, t.ex. tyger, saxar, snedslå, symaskiner, knappar, trådar, pressarfötter osv. Det kan vara något som är mycket prisvärt, bra kvalitet eller något hjälptillbehör som du tycker är väldigt bra samt varför. Man får också gärna berätta var man får tag på saken. Har du mer än en sak som du vill berätta om så går det givetvis bra.Sen kan ytterligare (om du vill) dela med dig ett tips när det gäller sömnad, ett praktiskt tips. Det behöver inte vara något avancerat (med massa bilder), bara ett litet tips.När du svarat på frågorna så skall du skicka vidare utmaningen till 4 stycken nya personer med sömnad som hobby. Du skall meddela personen att du utmanat denne samt länka till personens blogg.


Nåväl...här kommer mina tips.

1. Skaffa en patchworklinjal
Jag har köpt exakt den här från Panduro.
Revolutionerande för mig som tidigare suttit med små linjaler eller måttband och mätt.
Den är sextio centimeter lång och genomskinlig. Säg att du ska göra en rektangel som är 25x10 centimeter. Då är det bara att överlappa linjalen längs med tygkanterna och skära eller klippa direkt efter uppritning. Det blir TRÅDRAKT på en gång i och med att du lägger tyget längs med de raka kanterna. Att mäta diagonaler på 45 grader går också som en dans. Jag ÄLSKAR den och tycker absolut att den är värd sina 179:-

2. Skaffa en inspirationspärm
Jag har en för mönster och bilder och idéer av olika slag som framställs med olika material. Ibland kan kreativiteten slå till lite när som helst och då är det en underbar källa att ösa ur. Den är dessutom bra att VÄCKA kreativitet med. När man känner sig som mest håglös så räcker det med en inspirerande genombläddring av allt man vid olika tider funnit inspirerande, för att känna att kreativiteten börjar rinna i ådrorna igen. :-)

3. Pyssla tillsammans med barn och påminns om hur enkelt det egentligen är att anse att det man gör är FANTASTISKT! Ingen femåring tycker att det de skapat är "fult" eller "fel". Varför ska då vi tycka det om det vi själva skapar?

4. Sluta vara så praktisk.
När du ser ett tyg och det säger "Tjong!" rakt in i hjärttrakten...köp tyget och då minst två meter. Där har jag verkligen lärt mig mycket av min make. "Åhhh...vilket fint tyg"
"Köp det då" har han sagt. När jag sedan fegat på en meter så har han motivierat för minst två.
"Du vet ju inte vad du vill göra med ditt tyg i framtiden, då är det lika bra att ta till lite"

Och jag kan verkligen säga att det är FÅ av mina "förälskelser" som enbart har fått ligga. De kan ha fått ligga lääänge, men jag har alltid, till slut, funnit någon användning för dem.

5. Utmana dig själv
Undvik inte moment som är "svåra", utan se att det faktiskt oftast är lättare än du trott, som exempelvis det här med dragkedjor, knapphål på maskin och snygga ärmslut. Lätt...egentligen...och du känner dig så stolt över dig själv när du behärskar det du en gång sett som "svårt"

6. Var inte för självkritisk
ALLA syr lite sneda sömmar. Alla kan få lite bubbliga sömmar här och var eller få lite sneda vinklar. Who cares?!
Om du är lite orolig för om du är "duktig" nog, granska vilken söm som helst från exempelvis "Rusta", "IKEA", "Lindex" eller "Coop" och se hur bubbligt och snett det verkligen kan vara, fast det tänker man inte på. Däremot tänker man på sina egna sömmar när man syr dem.
Sluta med det...sy...och känn glädjen! :-D

7. Glöm inte otippade textilkällor
Till dockkläder och barnkläder exempelvis så är det helt suveränt att fynda retrotyger eller vackra prickiga, rutiga eller enkelfärgade kläder på loppis - och sätta saxen i! :-P
Jag hittade ett vackert blommigt tyg i en gammal kjol i tantig modell för femton kronor. Med lite tillagd spets blev det en underbar sjal (som alla frågar var jag köpt) och till en liten kjol till tösen OCH matchande kjol till dockan. Dessutom känns det helt rätt att återvinna i dessa dagar. Förutom det så passar det plånboken just fine.

8. Jämför dig inte med andra, jämför dig med dig själv
Lättare sagt än gjort. Här behöver jag själv en hel del övning, men jag känner att jag blir bättre och bättre på att se min egen utveckling och inte snegla på andra. :-)


Se lättare när den här bloggen uppdateras med Bloggkoll

17 kommentarer:

Stina Glaas sa...

Hej! Vilka bra tips. :-)
Jag har följt din blogg ett tag, men nog aldrig lämnat någon kommentar! Dags för ändring! :-) Tack för en inspirerande blogg!

Maria sa...

Har precis hittat din blogg. Gillar den skarpt!! Tack för alla tips!

Stina Glaas sa...

Åh, vad glad jag blev av din kommentar!! :-) Ska kolla upp länken du tipsade om!

Kul att du också känner till The Black Apple! Emily Martin är en av mina husgudar! :-) (Då har du säkert varit in på Etsy.com också? Jag kan bli sittande på den sidan huuur länge som helst. Så mycket inspiration!)

Vilken tur att jag fick "tummen ur" och kommenterade här, så att vi kunde hitta varandra! :-)

Ullis/Leva på landet sa...

Det var många bra tips på en gång. Men du har så rätt i att man tycker själv att man syr så snett och vint men tittar man på andras saker så är det inte heller så perfekt.


Kram Ullis

Synnøve. sa...

Hej i natten.
Ska ta till mig de där tipsen och se vad som finns i mina skåp och lådor. Är inte så flink på att pyssla så där själv, men det finns nog andra som gärna vill ha det och pyssla med.
Eller så gör jag helt enkelt ett försök själv.
Ha nu en fin dag när du vaknar.
Kramen Synne.

Millan sa...

Åh, så många bra tips, perfekt för mig som är nybörjare...Tack för det, Bea!
*kram*

Lilla Blanka sa...

Hej goa Bea!

Det var ett tag sen jag var inne på din blogg, så nu kändes det som jag hade en rykande färsk inredning och tipsmagasin i knäet. Härligt när man sitter hemma med magont och inte kan göra så mycket.

Kram och tack för all inspiration!
Mia

OttoPippi sa...

Tack kära Bea för dina tips!!!!! :-) :-) Och vad BRA dom var sen!!! Linjalen har jag aldrig tidigare sett och nu skall här alltid handlas minst två meter tyg :-)

Bamsekram!!

Handarbete/Pyssel sa...

Det var många bra tips du kom med här!! Tack! :)
Själv har jag inte fått mycket sytt det senaste - först för att jag inte har nåt bra ställe att ställa upp symaskinen på, och nu för att trädgården tar upp det mesta av min tid :)
Men i sommar flyttar vi och DÅ ska det bli pysselrum !!! Så i höst så... *längtar* (fast jag vill ju inte heller att sommaren ska gå för fort...!!)

Ha det gott!

Inger sa...

Tack för dina inspirerande tips och kloka ord om skapande. Det är precis så det är, det är så kul även om det inte blir perfekt. Dessutom är det avkopplande att göra något kreativt även om det kräver tankeverksamhet.

Inger

Lotta sa...

Härliga o användbara tips! Tack för inspirationen!

Ett ögonblick sa...

Hej!
Du har en härlig och inspirerande blogg. Blev så full i skratt när jag läste om när du hittar ett vackert tyg - köp minst två meter..jag är precis likadan. Hittade ett ljuvligt rosenmönstrat tyg, köpte 1 meter och efter ett tag upptäcker jag att jag behöver mer och? mycket riktigt tyget är slut, inte en endaste liten stuvbit kvar. Att man aldrig lär sig.
Jag tittar snart in igen.:) Ha en bra dag!
//lisamaja

Tomtan sa...

Alldeles för avanserat för mig!!! *ler*

Lilla huset på prärien sa...

Hej Bea! Tack för alla tips. Jag har faktiskt köpt lite filttyg som jag tänkte använda att sy små hjärtan tillsammans med barnen. Allt med inspiration från dig såklart *ler*

Roligt att du gillade min bikupa :) Inte alla som förstår sig på men jag tycker den är himla söt!

Ha en fortsatt skön vecka och sen helg!

Kram Jenny

Ett ögonblick sa...

Tack snälla för din gulliga kommentar.
//lisamaja

Anonym sa...

Tack för väldigt bra och kloka tips Bea.

Caroline sa...

Tack for jattebra tips!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...