lördag 11 september 2010

Tutorial - tovad blomma

Den här har min fyraåring tovat till mig. På följande bilder visar hon hur hon gjorde. 1. Hon har fyllt tvätthon med hett vatten. I vattnet har hon vanlig såpa.
Sedan blöter hon försiktigt en ulltuss genom att krama ur såpvatten ur en disktrasa.
(Vi hade inga tomma sprayflaskor vid tillfället, så det här fick "duga")

2. Ullen har hon köpt på Panduro. Den ska bli helt genomfuktig, men inte dyngsur.

3. Hon lägger en bit bubbelplast ovanpå den fuktiga ullen geggar på lite mer såpa så att handen ska glida ordentligt. Sedan gör hon cirklande rörelser över plasten.
(Om du inte har bubbelplast hemma fungerar det bra med en uppklippt bit plast från en plastpåse)
Det är lättare att tova ihop själva ullen först på det här sättet, fingrarna fastnar annars så lätt på den tovade ullen.

4. När hon gnuggat ovanpå bubbelplasten ett tag, vänt ullen ett par gånger därunder, så är ullen redo att gnuggas för hand. Lätta cirklande rörelser fortfarande så att alla ullfibrer "hittar" varandra och filtas ihop. Av erfarenhet vet jag att barn brukar vara lite bättre på att filta ihop ull i och med att de oftare är mer lätta på händerna än vad vi ivriga vuxna brukar vara. :-)
5. Nu börjar det likna något.Hon viker in kanterna lite så att de också ska bli filtade.
6. Två stycken ulltussar filtar hon och låter dem sedan torka. Sedan tar hon annan ull och lägger in dem som "fyllning".

7. Hon lägger den andra, mindre, filtbiten ovanpå den större och fyllningen. Sedan vänder hon på arbetet och får hjälp av mig att knyta en hård knut med björntråd runt fyllningen.

8. Hon vänder tillbaka "kronbladen" och granskar nöjd resultatet. Hon funderade på om det skulle bli en dekoration till ett av hennes hårsnoddar, men beslöt sig för att den skulle klä mamma väldigt bra. På med en broschnål...och vips....mamma blev tovningsfiffad.
Fint och lätt va? :-)
...
Just nu planerar jag dotterns kalas med "katt-tema". Kul med kalas ju, det är fantastiskt roligt att klura ut alla tokigheter med maken innan. :-D
Ha en fantastisk helg!´
Kram Bea

3 kommentarer:

Skatan sa...

SNYGGT och HEJA 4-åringen :) Äpplet faller inte långt från trädet...

Varma hälsningar från mig i norr.

Anna

Skatan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Färjtorp sa...

Så tjusig den blev!! Jättekul att göra också.

Kram Johanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...