fredag 25 januari 2013

"10 år yngre på 10 veckor"

Jag hittade en bok från 80-talet på biblioteket.
"10 år yngre på 10 veckor".
(Nej, ingen ålderkris här inte, inte än, men vem vill inte "unna sig att bli den vackra kvinna man egentligen är"?)

Den var tjock och utförlig och visade hur de fyra/fem kvinnorna i 40- till 60-årsåldern fått hjälp att fokusera på olika områden i sitt liv såsom kost, motion, socialt liv, personlig utveckling, råd om passande klädsel utifrån kroppstyp, avslappning etc.
Jag log lite när jag såg bilderna på de permanentade damerna som var iklädda neonfärgade trikåer.
De mättes med måttband och vägdes.
De fick äta mer grönsaker och frukt och dricka vatten oftare.
Sedan fick de utföra ett träningsprogram.

Och det är DÄR som jag liksom blev lite "fast".

I våra ögon mätt så var det "lätt" träning.
På "Friskis&Svettis" och liknande så kallas den nog lätt/hoppfri eller liknande.
Det var några situps, några jumping jacks och lite andra variationer som vi känner igen, men knappt använder oss av längre.
 
På sista uppslaget såg man då kvinnorna i ett klassiskt "före/efter" kollage.
Kvinnorna hade BETYDLIGT förändrat sina kroppar, de var tightare, lite smalare och framför allt så uttryckte de hur mycket piggare de blivit.
(Titta bara på kvinnan på framsidan av boken...visst ser hon fin ut)
 
Jag fastnar för olika saker:
- Jag liksom "litar" mer på dessa bilder eftersom man sällan eller aldrig manipulerade bilder för 30 år sedan. Det imponerar liksom mer, än Perellis träningsbok där jag inte kan vara säker på om redigeraren frestats att "dra in" eller "släta ut" i bildredigeringsprogrammet.
- Jag känner att, det här var ju LÄTT. Funkar det verkligen att göra de här små övningarna, då kan ju jag också kanske orka med.
- INGA omvälvande bokstavskostvanor där man ska ha konstant dåligt samvete för att man ätit ett gram av det eller en smörgås av det, utan du skulle äta som du tidigare gjort i princip, bara mer frukt och grönsaker.
 
JAG KÄNNER ATT VI BLIVIT SÅ OTROLIGT KORKADE!
Vi vågar aldrig lita på att vi äter "rätt" oavsett om vi känner oss pigga och glada av maten vi äter. (Det är för mycket kolhydrater, för lite protein, fel fett och för mycket fruktsocker, etc. i all oändlighet). Träningen ska klockas och registreras på sajter.
Det ska köpas in kettlebells, gymkort och dyra löparskor.
Det kan bli lite rätt, men även mycket FEL hela tiden.
 
Att göra RÄTT (vad nu det är längre) tar så mycket tid och pengar i anspråk och det innan vi ens har kommit igång med träningen, att många ger upp redan innan de börjat.
 
Vad är tjugo Jumping Jacks värt ur träningssynpunkt nu för tiden?
 
Som lite jämförelse så hittade jag en nyutgiven bok med samma titel som ovan.
För att bli 10 år yngre 2013 enligt den författarinnan, så måste du:
- sluta helt med socker
- detoxa dig själv
- påverka sina gener i rätt riktning? (Vad nu det innebär?)
- laga mat baserade på "anti-age" recept
- rensa ut köket och ersätta med föryngrande varor

Och där har man redan förbrukat mycket tid och pengar...innan man precis börjat.
Om man nu orkar det.
Inte jag i alla fall.

Nu ska jag åka till badhuset och simma.
Bara simma.
Typ en kilometer. Vi får se vad kroppen känner för.
Det blir INGEN intervall. Inte en viss procent utav min maximala kapacitet.

Jag har för avsikt att simma enbart för att det känns så bra efteråt.
 
 
Hur tänker du om träning?
Kan ni också sakna "plocka kulor, plocka kulor" (utifrån gympaprogrammet från Sällskapsresan)
Enkelheten som ändå får oss att må bra för att vi ändå rör på oss.

4 kommentarer:

Gärdet sa...

Håller verkligen med! Jag fixade 10 kg på 10 veckor med hjälp av Viktväktarna. Med facit i hand så har jag helt enkelt minskat på godis, ökat grönsakskonsumtionen och druckit mycket mer vatten. Samtidigt har jag börjat Zumba två kvällar i veckan.
Inga konstigheter och inget är förbjudet utan det sunda förnuftet gäller. Älskar cheese balls och erkänner att jag tryckt i mig en påse varje helg men det är ju helt ok eftersom jag tänker till lite extra under veckorna. Mina extra kilon är borta, jag är piggare och har unnat mig en ny garderob.
Det jag vill poängtera är att jag hade klarat det utan Viktväktarna med dessa enkla medel men det var samtidigt skönt att ha något som höll mig i kragen lite. Det är lätt att börja fuska ;)Alla har sina metoder men för mig så ska det vara så enkelt som möjligt. Ordet "detox" känns omständigt ;)
Hejja vardagsmotionen!

Malin - Stjärnflocka sa...

Befriande skrivet!!!
När jag släppte alla krav och började träna när jag kände för det blev träningen lustfylld! Jag känner att jag gör det när det blir av och så länge jag hinner och jag är nöjd och glad! :)
Kram Malin

maria sa...

Håller med! Allt ska vara så avancerat nu, och det är ett antingen-eller. T ex är man på intensiva och dyra träningspass. Och däremellan sitter man och häckar med sin dator/telefon/platta ...
Jag hörde på radio härom sisten en intervju med en ungdomstränare inom någon idrott angående ungdomar och skador och huruvida de unga pressas för hårt inom idrotten i dag. Och han sa en sak som jag tror på, nämligen att han ser en skillnad på barnen i dag och de för 20-30 år sedan (dvs när jag var liten). Barnens grundkondition/-hälsa/-styrka var mycket bättre då än vad den är idag, för barn rörde på sig mycket mer i vardagen än vad de gör nu. I dag begränsas rörelse ofta till just träningspassen och med all teknik (som datorer) minskar tiden barn och unga i dag är ute och cyklar, klättrar, spelar fotboll för skojs skull med barnen på gatan, gungar, lekar kurragömma ... etc. Och jag tror det också gäller vuxna. Vi blir alltmer stillasittande mellan våra avancerade träningspass. Som om vi behövde kompensera stillastittandet med allt dyrare och krångligare typer av motion ...

Min farmor har då aldrig tränat eller hållit någon bokstavsdiet. Hon är 80 år och promenerar varje dag minst 6 km och utöver det går hon till grannarna, hämtar ved, sköter om sin trädgård, bakar bröd etc. Enkel och effektiv vardagsmotion (för hon är definitivt starkare än vad jag är!).

Anita sa...

Kan inte annat än hålla med dig. Precis som allt annat ska träning och hälsa stressas och schemaläggas, agendan ska vara satt in i minsta detalj för både ung och gammal. Vårt sunda förnuft och inneboende känsla räcker inte längre, nej det ska helst till en PT som talar om vad som är bäst för oss. Jag blir trött redan innan jag börjat mitt "hälsosammare" liv. Visst, visst, det finns de som behöver stöd och hjälp men jag inbillar mig att en balanserad husmanskost och utnyttja alla motionstillfällen som ges i vår vardag räcker långt för en som vill må lite bättre och därigenom se frächare ut. Eller är det en generationsfråga???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...