lördag 13 juni 2009

Städtips

Vi har verkligen haft otroligt lite tid över den här veckan för städning.
Fokus har varit på en massa avslutningar, sjukdomstillfrisknanden, bilköp, vimpelsömnad, traderafixande och underhåll av husets utsida och trädgård för att få tid och ork över till insidan. Jag har inte retat upp mig särskilt eftersom jag vet att vi får tid till det nu i helgen och nästa vecka.

Jag tänkte dela med mig lite av mina olika "städmetoder" som gör det lite lättare och roligare att städa (eftersom jag INTE tycker om att städa alls, men älskar att ha det rent omkring mig)

Metod 1 "Plocka ett visst antal saker"

Fungerar när som helst och i vilken omfattning som helst.
Den innebär att jag räknar varje sak jag ställer undan. Ligger det tre reklamlappar lite spridda på en bänk så räknas de som tre "saker". Tillsammans med de två pennor jag sedan kanske lägger tillbaka på sin plats blir "fem saker" osv. Det går ganska snabbt att plocka undan hundra saker till sina rätta platser i hemmet, särskilt om man plockar i och ur diskmaskinen. Här brukar jag och maken tävla med varandra. "Vem hinner först plocka 50 saker?" tjoar vi till varandra. Sedan räknar vi högt för att trimma varandra. Jag och barnen tar tillflykten till deras rum eller lekhörna för att plocka där. Då vinner vi lätt...hihi.

Det är också perfekt att använda sig av när man är så där trött på kvällen och sitter och småsover framför teven. Då kan man i alla fall masa sig upp i reklampausen och tänka
"Jag ska plocka 40 saker under tiden det är reklam".
Det blir perfekt till att gå och ladda en maskin tvätt, vika tvätt eller hänga tvätt. Och...när man väl kommit till det antal man bestämt sig för så är tricket att man fått upp farten och då gärna plockar lika mycket till. Det är förvånansvärt hur mycket man hinner plocka undan på en reklampaus. :-)

Metod 2 "Städa till en viss låt börjar"
När jag är ensam hemma och städar så brukar jag sätta på musik på hög volym.
Det är jag förstås inte ensam om att göra och det är ju inte så konstigt, man blir ju piggare och gladare när man hör musiken.

Sedan städar jag till de medryckande favorittonerna i takt. Jag bestämmer mig för hur lång tid jag kan lägga ner på städningen, sedan tittar jag på fodralet och räknar ut vilken låt som kommer när det är dags att avsluta.

Jag popstädar undan för fullt och avslutar med en dans när den låten kommer. :-D

Metod 3 "Bestäm hur många minuter varje utrymme får ta"
Ibland är det lite smårörigt överallt, väggarna kryper in på en och man känner sig lite låst och inte alls sugen att ta tag i städningen.
Då bestämmer jag ett antal minuter som varje rum rimligtvis får ta om jag jobbar på effektivt.
"Toaletten - 12 minuter"
"Hallen - 8 minuter"
"Köket 25 minuter"
etc.

Och så sätter jag äggklockan. Den här metoden använder vi mest när vi känner oss tidspressade och egentligen inte känner att vi har tid att städa, men vi verkligen MÅSTE.
Då känns det ändå bra att se hur fort det egentligen går, för man beräknar sällan så fel på hur lång tid det tar att få det skinande rent.

Metod 4 "Före-efter bilder"
Ljuvlig är digitalkamerans tid. Jag går runt med kameran och tar lite schyssta bilder från olika vinklar på de områden som inte är städade. Sedan städar jag undan område för område. När ett område är färdigt så tar jag ett nytt kort på området som en "efter" bild. Det blir sporrande att se så stor skillnad på så kort tid. Oftast raderar jag korten direkt i kameran. Andra gånger laddar jag över dem till datorn där jag lägger den i en "inspirationsmapp".

Metod 5 "Börja i ett hörn"
Jag är inte en person som fixar att springa runt och plocka överallt samtidigt. Det är annars lätt tendensen när man städar. Jag tar en del av ett utrymme i taget och går sedan systematiskt över ytorna i ett rum och ger mig inte förrän jag likt en snigel har dragit mig över hela rummet. Det hjälper mig att behålla lugnet och kontrollen. Jag kastar inte blickar över axeln över röriga delar utan tänker "Nåväl, jag kommer dit så småningom...just NU städar jag här och ingen annanstans"

Metod 6 "Städschema"
Vanligtvis så är det städschema som gäller hos oss. Det har jag beskrivit ingående här Det fungerar som en klocka hemma hos oss vanligtvis och vi kan verkligen, verkligen varmt rekommendera ett sådant.
Däremot så blir det perioder då man inte kan följa den av olika skäl. Vi har märkt att saker och ting "hopar sig" i maj/juni och i november/december exempelvis, så då kan vi inte använda oss av det.
Under semester blir det ju också en annan sak eftersom det ju är naturligt att den som är hemma med barnen på dagarna tar ett större ansvar och att vi delar upp det på ett annat sätt under dagtid när vi är hemma båda två.


Så...nu är det dags att städa här hemma. Barnen har fått på sig sina städförkläden och städhucklen, jag ska gå och knyta på mig mina, maken har sina städmysbyxor på sig...sedan kör vi så dammet yr tills vi är färdiga.
Idag får det bli utmaningen "Plocka ett visst antal saker"
Det är nog min absoluta favorit ändå eftersom det verkligen går undan att plocka.

Ha en underbar helg, oavsett om ni städar eller inte! :-)


Se lättare när den här bloggen uppdateras med Bloglovin

17 kommentarer:

Jennie sa...

Haha vilka käcka tips du kommer med!! Ser riktigt framför mig hur mannen och jag springer över hela huset för att hitta mest grejer att plocka undan! Och här finns det grejer att plocka i vill jag lova! Pga vår badrumsrenovering finns det nu massa saker liggande överallt så en städning skulle verkligen behövas!! Men istället ligger jag kvar framför tv med datorn i knäet en liiiten stund till....hihi

Ha en go helg, Kram Jennie

Caroline/drömlägenheten goes radhus sa...

Toppentips!!!

Skall absolut använda mig av din räknasakermetod!!!

Bra tips skall man dela med sig av, och det gör du med råge!!

Ha en fin helg, och hopaps du mår bättre snart!!

KRAM

Grodmamman sa...

Vad många roliga och bra tips! Dotterns rum är ofta kaos och då kör vi med äggklockan. Vi ställer den på 20 minuter och så städar hon under den tiden. Som du säger så är hon oftast igång när klockan ringer så att hon fortsätter en stund till!:)
Kram

Agata sa...

Mycket bra städtips! Ska låta mig inspireras för att få städningen att gå bättre.

Min Skattkammare sa...

Vill bara säga att du gör så mycket fint! Har kikat i högerspalten.....jättefina saker och så välgjorda!
Änglavingarna är helsöta!
Jag tänker än.....fniss.
Kram till dig!
Kicki

Grindelunda sa...

Haha...vilka trevliga städtips. Idag har jag faktiskt röjt undan en hel del. Finns inte mycket annat att pyssla med när regnet står som spön i backen. OK...det finns en massa trevligare saker att göra än att städa, men det var av nöden påkallat idag efter allt studentfirande m.m.

Kul att kika in här igen, det var länge sedan.

Må så gott önskar Gunilla!

Tomtan sa...

Men det enklaste vore om nån bara kom förbi och städade.... *ler*

mig & alice sa...

Suuupertips Bea!

Helst den där första med att räkna saker man plockar upp. Den tror jag kan funka hemma hos oss eftersom alla syskonen gärna tävlar med varandra...jag och Janne med ;-).

Jag sa åt Janne att läsa ditt inlägg också och han blev eld och lågor, detta ska vi defenitivt prova!

Det är ju perfekt med städtips. Jag är nog som du, gillar inte när det är stökigt men tycker inte att det är roligt att städa.

Nu har jag gjort ett inlägg på min blogg om mina pappersvimplar så kika in om du får tid :-).

Dessutom så har jag fått fingrarna ur och lagt till dig på min länklista :-).
Hoppas att din helg varit bra och att du njuter av ert välstädade hem :-).

Kraam
Melinda

Villa Solberga sa...

Vilka bra tips! tack =)

har kikat in här många gånger men aldrig lämnat en kommentar så det var väl hög tid!
Du gör verkligen mycket fint, riktigt impad är jag!

/Jenny

Lallis - liv och leverne sa...

Helt underbara tips:)
Kram Lallis

Tidsmästarinnan sa...

Här sitter jag och fnissar åt dina braiga tips, nu ska jag bara komma ihåg dem :-)

Kram på dig!
Susanne

Kajsa sa...

Jag erkänner att jag väntade ganska länge med att klicka på din länk, det lät helt enkelt inte så kul. Men sen gjorde jag det ändå och det var ju jättebra, blev lite sugen på att sätta igång faktiskt! Tipset med "före" och "efter" tackar jag särskilt för...

á Yeliqa sa...

Kloka ord och superbra tips. Jag behöver all stöttning jag kan få vad gäller städning och ta framförallt till mig av att räkna allt man plockar undan :)

Åsa sa...

Vilka smarta tips! Tror jag ska använda mej av "räkna saker" för DET är nått jag är bra på. Att plocka undan, det är värre med dammsugningen...

Ha det bäst//Åsa

Susann sa...

Hej Bea,

jag tittar in nångång iblan och tycker verkligen att du har en jättefin sida och gör väldigt fina saker! Nu har jag sökt en stund men kan inte hitta något skrivet om de fågelholkar du har på bild. Blev så nyfiken , har du gjort dem själv osv....
//Frun på landet

m sa...

Hej och tack för tipsen! Sitter här och försöker ta mig samman till städning och då hamnade jag på ditt inlägg. Det där med att räkna saker brukar jag också göra en variant av. Ett annat tips är: "Gissa tiden". Gör en lista på vad som ska göras. Försök uppskatta hur lång tid det tar. Skriv upp det. Sätt igång och jämför sen. Skönt att se att det finns nån mer som måste leka när man ska städa. Det vågar man ju knappt berätta annars :)
Nu sätter jag igång!

Lilla huset på prärien sa...

Och jag ska använda mig av alla dessa härliga metoder idag när det är dags att få i ordning inför midsommar :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...