onsdag 26 november 2008

Paketkalender - 11 till 24 and then some

Håll i er nu, för nu kör vi! :-D
11. Ornamentdraperier i filt. Jag ger barnen några egna lappar filt som jag köpt på deras leksaksaffär. Den är lite tjockare. Med filt kan man göra många vackra saker. Här kan man med fördel använda sig av alla fina pepparkaksmått. Finast är att ha en enhetlig färg på filten, men barn brukar vilja ha gult till stjärnorna och grönt till granarna. De är inte så mycket för det "surrealistiskt naivistiska" i röda granar. "Men mamma...granar är ju inte röda juuuu"


12. Filtgirlanger om du får lite filt över. Det är lätt för barnen att klippa trekanter, så granarna är tacksamma. De behöver kanske lite hjälpa med granarna, men limmandet brukar de tycka om att göra själva - med råge! Enklast är att häfta fast filtdekorationerna på vanligt vitt eller rött bomullsband, men håll små nyfikna fingrar borta från häftningsprocessen.


13. En luciaklippdocka. Självklar! Som ni nog förstått vid det här laget så är jag mycket förtjust i klippdockor...hihi. Jag har alla mina klippdockor sparade från när jag var barn i en pärm med plastfickor. Smidigare att förvara dem så än i en pappkartong. Jag brukar laminera mina med klisterplast eftersom mina barn ännu leker lite "våldsamt" med dockorna. 14. En snögubbe att färglägga och montera efter sin egen fantasi. Hihi...gaaanska lik en klippdocka jag vet, men här kan man låta barnen färglägga själv och sedan klistra fast delarna. Mindre barn kan man klippa delarna till efter färgläggning men limmandet - återigen - kan lämnas till barnen. Den här ska eventuellt få bli årets julkort från barnen till släkt och vänner. De får färglägga och klistra ihop till ett litet kort. Den skulle också vara fin att hänga upp med sytråd i granen eller på en dörrknopp.
15. En kalendertomte. Små barn har svårt att förstå tidsperspektivet för hur många dagar 24 dagar är. Den här ska jag sätta upp på barnen barnkammare. Varje dag ska de få limma fast en liten bomullstuss på respektive datum. Vi kan dels då räkna hur många dagar som gått, hur många dagar det är totalt och hur många dagar vi har kvar till julafton. Den skiljer sig lite från vanliga "paketkalendrar" eller "julkalendrar" på det sättet att man faktiskt LÄGGER TILL och inte bara drar ifrån.
16. Ren av barnen fötter och händer. Barnen får syrafritt papper jag köpt på bokhandeln och sedan en liten ram från IKEA. Sedan trycker vi deras händer och fötter i små tråg med uppblandad akrylfärg och gör "horn" och "mule" av den. Det här är dotterns händer och fötter när hon var tre månader gammal. Vi lät trycka upp den på tjockare papper och skickade iväg som en julhälsning till släkten till jul i naturlig storlek. Otroligt roligt att ha kvar som dokumentation och minne också.
17. Paljetter. Finns det något barnen älskar mer än att gräva med händerna i en liten ask med paljetter. (Eller tror jag det eftersom JAG älskar att göra det tro? Hihi) Klippt ut stjärnor i kartong och låt barnen dekorera. För mig blir det vita stjärnor på det syrafria pappret som är kvar sedan dagen innan och paljetter i silver. Jag hänger upp stjärnorna i barnens gran i vitt bomullsband. Snyggt!18. När vi nu är inne på händer - en "Handgran" som vi klistrar upp på en ritrulle från IKEA. Det är ett underbart sätt att dels få anledning att riktigt kladda med färger och dels en möjlighet att känna gemenskap när allas händer förenas på ett papper. I vår familj kommer makens stora händer längst ner, sedan mina, sedan sonen och högst upp dotterns små händer. Barnen pyntar sedan trädet precis hur de vill....men...


19. ...änglar i bokmärkesutföranden som vi skriver ut på skrivaren får nog bli
"Handgranspyntet 2008" :-)

20. En julstrumpa i dekorativt papper är fint. Har du kvar den syrafria kartongen funkar den även till dessa små skapelser. Klä den med tapetrester eller dekorationsark från Panduro. Stansa ut små hål för barnen att "sy" in dekorativa band i. Den här kommer bli en hit för sonen som fullkomligt älskar att pyssla och fnula finmotoriskt just nu.


21. Jag älskar Dr Oetkers produkter. Kristyren är färdigblandad och färdig. Minimalt med kladd. Med varsin sån här kristyrtub i paketet är de redo att dekorera lös på årets pepparkakor. Jag brukar köpa en färdig burk med lite större pepparkakor med förstansade hål. De brukar barnen och jag dekorera och sedan hänga upp i bomullsband i köksfönstret. Dekorativt och ger en liten gammaldags touch åt köket. (Testa gärna deras pepparkakskryddor i en vanlig enkel sockerkacka. Det smaka gudomligt.) 22. Lite halm är toppen. De brukar inte alltid bli det vi tänkt oss från början, men halmänglar brukar barnen kunna få till med lite hjälp.


Ännu lite lättare är nog ändå den klassiska halmstjärnan. Där får barnen jobba med trianglar. De viker och håller och jag knyter.



23. Jag kan inte låta bli att ge dem denna vackra ängel även fast jag VET att barnen (särskilt dottern som är i den "åldern") mest kommer fokusera på att ängeln är "nakenfis" :-D
De tycker om att färglägga så det blir ju jättefin att ha klippa ut och ha som juletiketter på paketen från dem till släkten.
24. Sist men inte minst...potatistrycket. Det fungerar bra med grundfärgerna i textilfärg från Panduro. Halvnakna med vaxduxsförkläden stämplar de för glatt livet på en bordsremsa som vi lägger på till det första julaftonsfikat på förmiddagen. Det får de göra medan jag förbereder kokpotatisen till lunchen några timmar senare. Perfekt!

Puh! Äntligen allt färdigt, nu är det bara att sätta fart på kreativiteten, Bea!
Barnen har den inbyggd från födseln, sedan tappar vi den någonstans på vägen. Energin också kan jag tycka.

Efter en hel dag på förskolan idag ville sonen sätta sig med bokstavsboken (den jag tipsat om tidigare). Jag sade först automatiskt "Nej, det passar inte så bra just nu...det är så sent!", men vi hann ändå med inte mindre än åtta sidor under tiden som maten stod på spisen och vi hade så mysigt under tiden. Och...han lyckades ljuda fram inte mindre än två ord min lilla gubbe. Tänk om jag vidhållit vid mitt "Nej!" Ibland blir jag mörkrädd för mig själv.

Jag har några fler tips ifall något av ovanstående inte skulle passa just er (nu utan illustrationer):
- Ischokladformar för den där underbara ischokladen. Jag brukar låta barnen rulla marsipankulor och lägga i botten av formarna
- Pepparmyntolja. En bunke med florsocker och några droppar av oljan ger jättegoda "Pepparmintspastiller" eller "Mintkyssar"

- Stjärnor av tandpetare och ärtor. Blötlägg ärtorna ett dygn innan du använder dem. Ta sedan och trä upp tandpetare på dem och forma trianglar och knyt ihop liknande halmstjärnan ovan.
- Klistermärken i form av stjärnor, hjärtan och annat. Fäst dem på tomma glasburkar och spraya med färg utanpå burkarna och ta sedan bort klistermärkena. Då har de fungerat som fina schabloner. Knut ett vackert band runt burken och använd som ljuslykta eller som burk till te, knäck eller annat. (IKEAS burkar är GULD i det här läget, de återförslutningsbara)

- Strutar i filt. Använd en fjärdedel av en cirkel. Låt barnen limma ihop den och limma på en hank. Paljetter eller spets är fint att fästa utanpå om man inte vill ha den helt "ren"
- Sockerkristyränglar - en klassiker. Använd gärna figurerna ovan till dessa.
- Nejlikor till att sticka i apelsinerna, en julklassiker. Det röda bandet köper du billigast på din matvaruaffär bland deras tillfälliga julsortiment.
- Någon söt pepparkaksform för självklart ska barnen få vara med vid pepparkaksbaket. De har sina egna "signalement" på kakorna. Dottern har Bamse och sonen har bokstäver.
- Några kottar. Vi samlade massvis i höstas. Barnen älskar att spraya med silverspray eller vit sprayfärg på dem. Vi håller till UTOMHUS, inte inomhus och sprayar mot en kartong. Jag styr deras händer eftersom jag vill ha lite kontroll ändå, men de trycker (och står för skrattandet) :-)

- En burk snöspray fyller samma funktion. Jag klistrar upp stjärnschabloner på barnens fönster och de sprayar för glatt livet runtomkring. Det GÅR inte att misslyckas och resultatet ser likadant ut oavsett om det är en vuxen eller ett barn som sprayar.
Sååå...nu är det dags att sluta. Jag har nästan träningsvärk i fingrarna av att skriva...puh.
Jag måste spara lite fingerenergi till degknådningen imorgon.

Vi har köpt hem ingredienser till vår lediga dag imorgon. Det blir Leilas Kärleksmums, bullar, kolakakor och mjuka pepparkaka, farinbröd (från Farinsockerförpackningen...hihi) och Mat-Tinas saffranslängder. Puh...vad har jag givit mig in på? Maken slipar just nu i köket och det är slipdamm ÖVERALLT! Nåväl...jag har ju lovat och det är ju skönt att inte ha bakningen kvar till sista stund.

Ha en underbar fredag!

Kram Bea

11 kommentarer:

Jojo sa...

Du är en sådan idespruta att jag kommer bara att tänka på barnprogrammen de visade då man själv var liten =)

Lite Evas pysselprogram idagens läge.

Det är så roligt och givande att läsa på din sida om allt du gör och hittar på! Själv har jag inte så otroligt mycket julkänsla ännu, men jag börjar ofta dagen med att uppdatera den så gott det går. Där kommer du in i bilden, och vips växer den för varje dag =)

Fortsätt i samma stil du tjejen!

Trevlig lilla jul!
Kram Jojo

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Så många härliga pyssel du hittar på till adventskalenderna. Underbart! Måste notera ner alla tills vi får barn i framtiden. :-)

Är också väldigt svag för klippdockor. Har aldrig samlat själv, men min mamma gör det och har gjort så länge jag kan minnas. Hon har "hur många som helst". Och jag kommer fortfarande ihåg de gånger jag och min lillasyster fick leka - så skoj vi hade! Hon har hela "Dallas"-familjen - oj vilka historier vi hittade på. :-D

Underbara barndomsminnen - de brukar av någon underlig anledning alltid ploppa upp såhär runt jul.

Ha en riktigt fin helg Bea!

Gnistrande snö sa...

Men åh så mycket fint pysssel. Tack för alla bra pysseltips!
Nu börjar det riktigt klia i pysselfingrarana :-)
Hämtade ut ett paket från panduro igår faktiskt så jag hoppas att det blir lite pyssel även för min och barnens del.

Ha en fin helg du också!

Kram
Katarina

Sara Mårtensson sa...

Tack snälla va gullig du är! :-)

Vilka ideer du har och de verkar ju aldrig ta slut!! Du måste ha lyckliga barn med en så pysslig mamma.
Hoppas du får en trevlig helg!
Kram Sara

Annas skattkammare sa...

Vad mycket bra tips på pyssel med barn! tycker du är väldigt kreativ och påhittig det må jag säga!
Ha en jättemysig helg!
Kram /Anna

Smultronstället sa...

Oj så mycket kul tips:-D tack för det.
Lucia klippdockan är jättesöt, var kan man skriva ut den?

Menar du att du kan baka redan nu till jul? utan att du har råttor i frysen, hihi..Jag har önskat mig Leilas bakbok i julklapp nu bara hoppas jag att jag har varit så snäll..

Trevlig helg:-)
Kram M

Anonym sa...

Du har ju hur mycket idéer som helst! Jag har själv inga barn, men det här är ju grejer som jag kan pyssla med själv också... :-) Skulle tro att det t.ex. blir en sväng till affären för att inhandla kristyr och håliga pepparkakor, jag tycker det ser så hemskt hemtrevligt och mysigt ut i köksfönstren..

Trevlig helg!

knappologi sa...

Ojojojoj, så ambitiös du är. Imponerad. Själv har jag just startat en blogg. Du har ett fint bildspel, jag vill oxå ha det, men får inte till det. Har du ngra tips?
Mvh Mia

Anneli sa...

Ska du snacka om pyssla - dina idéer sprutar ju fram - kul att kolla in....
Ja Sune är en riktig cooling..
Kram/Annelie

alegni sa...

du är ju helt otrolig!
sen när jag - förhoppningsvis - får barnbarn ska jag ta mig tid att pyssla med dem. när våra grabbar var små, hann jag inte så mycket, o inte var de särskilt intresserade heller. tur för mig ;)

jag ska berätta en hemlighet - jag har faktiskt beställt ett till zinkhus! *slösare*

ha en skön helg!
kram,
ingela

Anonym sa...

En stor stjärna till dig!
För att du kommer med så många fantastiska idéer och för att du orkar sitta och skriva ner dem alla och dela med dig av dem!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...