torsdag 15 januari 2009

Besatt!!!??? Eller bara medveten???

Min son älskar leverpastej och genom sitt fyraåriga liv har han ätit kilovis. Det är ju ok. Det är ju nyttigt med leverpastej i måttliga mängder och ett bra sätt att få i sig inälvsmat.

Nu har emellertid jag och maken läst "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson.


Vi köpte INTE med oss någon leverpastej hem och kommer inte göra det förrän vi hittat en som inte har E250 tillsatt sig....och det GÅR i princip inte. E250.
Det är natriumnitrit och är tillsatt för att hämma tillväxten av bakterien Clostridium botulinum. Det är en bakterie som kan bilda ett nervgift man kan dö av.
Allvarliga saker alltså, som man så gott som möjligt ska försöka undvika. Men...när man försöker motverka bakterien med E250, alltså Natriumnitrit, så får man kanske vara tydligare med att man tillsätter ett konserveringsmedel som har givit cancer i djurförsök.

Det må vara att sonen älskar leverpastej, men jag tänker inte låta honom betala smakupplevelsen i form av cancer. (Av den anledningen tycker jag också att man ska undvika E-numrets "grannar" - E 249, E251, E252...som också de har uppvisat cancer i djurförsök.

De två sistnämnda kan dessutom skada blodets syreupptagningsförmåga hos små barn.

Du hittar samtliga E-nummers beskrivningar i boken.
Alla är långt ifrån hälsovådliga, men det kan vara bra att känna till VAD det är som tillsatts, VARFÖR och vilka eventuella HÄLSORISKER de kan ge. Medvetenhet helt enkelt.
Sedan väljer alla vad man väljer att göra med den medvetenheten.

Boken gör oss mer medvetna om hur otroligt lurade vi egentligen är. Vi blir medvetna om att det inte finns något som skulle kunna vara tryffelolja. Att Wasabin vi äter inte är annat är färgad pepparot. Att tomatketcup och puré inte behöver några tillsatsämnen alls...men att saft kan innehålla hur lite bär som helst för att kallas saft.

Och vill du inte dö konserverad så bör du nog undvika Fun Light.
;-)

Vi lär oss också att det är bättre att äta fetare produkter - i mindre mängd, än att gå på lightprodukter som är tvungna att ha många tillsatsämnen eftersom det smakbärande fettet tagits bort.

Vi lär oss också att vårt kött innehåller så mycket vätska att vi måste tillsätta köttsmak och att rökt kött ofta inte är rökt alls utan har tillsatta rökaromer och att grillränderna ofta "målas" på av en tillsats.

Om pistageglass verkligen innehöll pistage skulle vi inte äta den och om balsamvinägern skriver han:

"Aceto balsamico di Modena låter autentisk men i stort sett all balsamvinäger som bär denna imponerande beteckning är vanlig vinäger som blandats med druvmust och färgats med karamellfärg. Såväl Icas enklaste balsamvinäger som Zetas Aceto balsamico di Modena Riserva innehåller färgämne E 150d, som framställs genom den så kallade ammoniaksulfitprocessen och även används för att färga Coca-Cola."
Boken innehåller även en säsongsbunden lista på när man bäst kan köpa olika frukter och grönsaker, en lista på var i Sverige man kan köpa ekologiska och närproducerade produkter som är så nära råvaran som möjligt. Till sist bifogas den långa E-nummerförklaringen.

Jag ska i alla fall skriva en liten fusklapp med de cancerframkallande E-numren och ha i plånboken. Sedan konstaterade maken och jag att vi "så långt det går" ska försöka undvika livsmedel med flertalet färgämnen tillsatta bara för kosmetisk effekt. Som exempel kan nämnas vissa "prickiga korvar".


"Så få E-nummer som möjligt där det ÄR möjligt...och mer egenproducerad mat"
Vid matbordet idag satt vi och planerade för hur vi skulle kunna använda våra äpplen, körsbär och jordgubbar från trädgården till att konservera in egen sylt på. (Efter att ha läst på "jordgubbs"syltens förpackning...hmmm...inte mycket till jordgubbar där inte).

Idag valde vi också bort Keldas mellangrädde till pannkakorna. De hade tillsatt "Karragenan" till den...en rödalg. Inte vill vi ge våra barn grädde som beskrivs som "Cancerframkallande i djurförsök. Hittills ingen konstaterad risk för människor. Nya studier väntas"???
Vi valde istället "Arlas" grädde och vispade den med lite godare samvete till våra barn.

Vi känner inte att vi är "hysteriska", men som sagt...mer MEDVETNA. (Samma kväll vi läst ut boken åt jag upp resterna av räksalladen med de åtta tillagda ämnena, sockret och fettet...för det var gott...men jag var MEDVETEN om vad jag åt.)

Till sist undrar jag när rackarns det blev accepterat att inte "ha rent mjöl i påsen"? Förr sattes handelssvindlare ut på torgen för offentlig skam om de tillsatt saker i smöret, mjölet eller lagt svampen eller köttet i blöt för att det skulle väga mer. Idag bryr vi oss inte, så länge inte livsmedelspamparna svindlar med mutor eller går på porrklubb.

Men...vi är dem hack i häl. Snart tror jag inte att de kan komma undan med det längre...inte i takt med att vi konsumenter blir mer medvetna!

Tillägg: Här kan du läsa säkerhetföreskrifterna till E250 - natriumnitratet, det som finns i nästan all smörgåsmat, blodpudding och leverpastej.
Skrämmande!
Jag är så tacksam över att jag fått upp ögonen nu så jag medvetet kan välja bort sånt till mig och min familj.
Tillägg 2: Vad tror ni om de här alternativen till leverpastej?
Det är dags att sätta lite press på återförsäljarna. :-)

36 kommentarer:

Krumelur sa...

OH MY GOD!!! Jag menar... visst har man väl förstått att det inte är så nyttigt med alla dessa E-nummer... men alltså man blir äcklad ordentligt!! Denna bok ska jag köpa, läsa och ge vidare...

Lallis - liv och leverne sa...

men oj, Måste nog också köpa den boken . Vad obehagligt!
Kram Lallis

Willewira sa...

Jag har hört talas om den boken och ska köpa den. Men vad jag förstår efter det du skrivit så bekräftar den bara det jag redan trott. Vi är lurade!

Jag håller med dig - dessa livsmedelsverk och producenter borde få stå till svars för allt skit de lägger i maten.
Vad är det för fel på vanlig hederlig mat utan tillsatser. Håller sig sämre? Säkert?
Men den tar inte död på oss.

Kanske dags att gå tillbaka till kvartersnära butiker i småskaliga mått, handla direkt från bonden och börja odla själv i den mån man kan.

Maten skulle definitivt smaka godare, både på tungan och i medvetandet.


Så fin din blogg blivit. :)

Ha en bra fredag!
Kram
Willewira

StrandviksVillan sa...

Tack för påminnelsen! Det är verkligen skrämmande. Tyvärr tränger man ofta undan dom här tankarna av lättja...
Jag har dock slutat köpa den där saften (FL) för ett tag sen och har nu hemlagad saft i frysen.
Trevlig fredag till dig! A-C

chokladblomma sa...

Det är massa fusk med matvarorna idag. Det tillsätts tom socker i rökt skinka! Rätt mycket dessutom. Kommer på ett sätt att kännas bra när vi ska slakta vår första bagge nu. Men LITE jobbigt också! Jag är ju trots allt lite blödig! Fast vi kommer iaf veta vad vi äter.
Tack för ett mycket bra inlägg!!
Kram

Mitt vita hem sa...

Håller med dig helt och hållet om maten vi ger våra barn framförallt. Vi har sedan i somras tagit bort så mycket matvaror som möjligt som innehåller alla dessa hemska tillsatser. Det är helt obegripligt att det tillåts säljas.
Kram Heidi

Kerstin sa...

Vilken schysst sammanfattning av den där boken som jag tänkt att läsa men du vet, ändan är ju fastlimmad i vagnen...

Våra barn käkar också leverpastej i kvadrat...kan man göra egen tror du?

Vi får kolla efter recept och återkomma! =D
Kram!!

Mia sa...

Hua vad mycket läskiga saker. Den boken ska jag leta efter och de två paket leverpastej som ligger i kylskåpet åker i soporna. Blää...

Tack för boktipset i alla fall! :)
Kram Mia

Kristina sa...

Har pratat med flera som läst mycket, jag ska försöka läsa den snart. Jag tycker det är jättebra om man blir medveten vad man stoppar i sig. Särskilt vad våra barn får i sig. Jag är glad att jag alltid gillat råvaror och att vi inte har ätit så mycket halvfabrikat MEN ändå har man nog fått i sig på tok för mycket tillsatser.
Bra inlägg.
kram Kristina

Angelica E sa...

Wow, vet inte ens om jag vågar visa detta för sambon... Han är dunder- allmänbildad och HATAR allt som heter tillsatser, aspartam, mobilstrålning och transfett. Men faktiskt så borde alla laga sin egen mat och försöka tänka mer på miljön. I Sverige och Finland källsorterar man, här i Spanien kan man skilja på kartong och glas - and thats it!

Kanon inlägg!
Kram

Mamma C sa...

Har stått och pillat på den där boken många gånger faktiskt. Nu blir det till att köpa den. Det kommer att ta värsta tiden att handla hädanefter tror jag. Men det är det nog värt.
Kram mamma C

Widénskan sa...

Den boken skall jag asbolut köpa!!

Tanjis sa...

Tack för tipset! Kommer nog också att köpa boken.
Ibland kan jag undra varför det ska vara så krångligt att leva i dessa moderna tider, man måste vara en expert på nästan allt för att inte bli lurad.........suck!
Fast man har ju haft på känn att det egentligen är bättre att äta mindre fast kanske fetare alternativ än bara light men det är jobbigt ibland när man ska försöka gå ner i vikt samtidigt!

Passar på att tacka för din härliga blogg!

Veronica Tingvall sa...

Amen Säger jag! Det är så konstigt egentligen att vi tycker att det är för jobbigt att läsa på förpackningarna, det är ju ändå något vi ska ÄTA. Vi är jätte noggranna med hygien i köket och med hur det tillagas men vi kollar inte vad det egentligen är vi stoppar i oss.

Jag är ju vegan och därför tvingas jag att läsa på förpackningarna. Man hittar många konstiga saker... visste ni förrsten att de maränger man köper oftast är äggfria, hur skumt är inte det? Det är mjölpulver och tillsatser istället.

Oh, jag längtar efter ett samhälle där man kan köpa det man tror att man köper utan att behöva läsa på allt. Men till dess måste mer upplysning ske tycker jag.

Hoppas du har det fint
Kram/Veronica

Lotta sa...

Vilken bok, man blir ju lite rädd. Jag har kastat ett öga på denna bok "Gorgeously Green: 8 Simple Steps to an Earth-Friendly Life" av Sophie Uliano. Såg henne på Oprah där de även tog upp vilka konstiga ämnen det finns i hudkrämer och tandkrämer, förutom en massa andra saker. De visade även ett enkelt sätt att rengöra frukt från en del av gifterna (om man hade svårt att få tag på ekologiskt odlad frukt).

Veronica Tingvall sa...

Vad fint du har fått det på bloggen förrsten:-)

Eddan sa...

Usch, man blir ju nästan mörkrädd.
Det värsta är väl att man faktiskt har hört om alla tillsatser men på ngt sätt väljer att "blunda" för mkt av informationen. När man som vi bor på landsbygden finns det tyvärr inte så stor valmöjlighet vad gäller livsmedelsinköp så man köper det som finns i princip. Det är ju helt förkastligt. Man skulle hellre sätta press på handlarna och se till att de tog hem varor utan dessa farliga tillsatser.

Jag måste nog se till att läsa den där boken inom en snar framtid och inte skjuta upp det längre.

Må så gått!

Kram från Anette

Lilla huset på prärien sa...

BRA sagt Bea!! Det var faktiskt inte länge sedan jag skrev ut den långa listan med E-ämnen från livsmedelsverkets hemsida. Samma dag kastade jag också alla sorters strössel vi hade hemma och Ohojs jordgubbssås... också mer MEDVETEN! Usch det är så äckligt vad de tillsätter i vår mat. Försökte hitta en smörgåsskinka som det inte var några tillsatser i... det var helt omöjligt! Även den ekologiska skinkan hade tillsatser.

Superbra inlägg - vi behöver verkligen få upp ögonen för detta ämne ytterligare!

Kram Jenny

kalima sa...

Den boken kommer jag att köpa!

Man blir ju rädd, när man får höra sånt här, speciellt när man har barn.

Och leverpastejen i kylskåpet, den åker i soporna,nu, var så säker.

Tack för att du tog upp det här!

Mia

Anette sa...

Hejsan!
Jag fick den boken i julklapp, men har ännu inte läst den. Det var en fin sammanfattning, nu ska jag verkligen ta tag i den den. Jag har (för flera år sedan) gått en del utbildningar i ämnet och vet att det inte bara är "rent mjöl i påsen". När man läser om såna här saker blir man motiverad att gå igenom vad man har i kyl och frys. Men sen är det väldigt lätt att falla in i gamla vanor igen. Därför är det viktigt att, precis som du säger, bli medveten om vad det är man stoppar in i ansiktet på sig själv och sina barn. Det handlar inte alls om hysteri utan om att leva ett så bra liv som möjligt och inte låta sig luras! Tack för att du tog upp det här ämnet!
Må gott!
Anette

Nilla sa...

Intressant! Tyvärr är man ju bekväm och vill handla de produkter man brukar. Letade igenom en mängd sorters prinskorvar i julas innan jag hittade en som INTE innehöll E621, vilket är det E-nummer vi aktar oss för mest här hemma.

Lilla huset på prärien sa...

Du har så himla rätt Bea! Jag försöker alltid i möjligaste mån handla ekologiskt faktiskt - mest blir det ägg och kaffe, bananer osv. Men det kan bli mycket, mycket bättre. Jag hade önskat att jag hade någon bonde jag kunde handla direkt av istället för att åka till affären. Lite mer som på "gamla" dar liksom... som du med mjölet! Superbra :)

Kram Jenny

faster atta sa...

På tal om leverpastej... Min pappa gjorde alltid egen till hela familjen på kokt lever som maldes och kryddades och blandades till bra konsistens med äkta smör eller bregott. Sen frystes det in i lagom stora förpackningar. Lite bökigt att göra kanske men gott och man vet att det inte är några tillsatser!

Anonym sa...

Hej, åh vad glad jag blir för att du som har en sån populär blogg tar upp detta, behöver uppmärksammas. Jag läste boken för ett år sedan (han har kommit ut med en ny alldeles nyligen)och vi har försökt att undvika allt för många E-nummer efter det och här äts det bara feta produkter.

Det finns en tjej Camilla som har en hemsida om detta, vet inte om man får göra "reklam" (annars får du väl ta bort den här kommentaren) "Camillas matuppror)...där man kan skriva upp sig på en protestlista.

Lotta sa...

Företaget rullar på i sakta mak. Hade velat ha mer tid över till att göra fler produkter, men tiden räcker inte till då jag försöker plugga på halvtid. Så just nu sitter jag med en tenta. Sedan är det c-uppsats som gäller.

Över jul och nyår har det inte varit några beställningar, men nu har jag precis fått in en ny, även om jag inte är klar med den stora beställningen jag fick innan. Det tar längre tid än man tror. Nu ska vi ju dessutom börja renovera vårt hus. :-)

Lilla Eken sa...

Vi (läs jag) hade högläsning ur den där boken i julas. Ruggigt läsvärd!!!

Viktoria sa...

SVar: Jaaa lär dig sticka det är superkul :o) Det tycker jag var ett bra nyårslöfte.

Inger sa...

Tack för ett verkligt intressant inlägg. Det här engagerar mig mycket.

Inger

Lilla fröken kavat sa...

Hej!
Vad fint du gjort i bloggen!
Hej!

Jag kikar in och tänkte ge dig en Utmärkelse!

Kika in på min blogg (bara om du vill, givetvis!)så finns den där!

Ha en trevlig helg!
Kram "S"

Smått och gott hos Lina sa...

Ja vi har också den boken, riktigt läskigt. Det jag tyckte var "kul" var de små kanelbullarna, med 34 ingredienser, jösses... när jag bakar kanelbullar så blir det typ en fjärdedel ingredienser.

Kram Lina

Paula sa...

Hittade din blogg för några veckor sedan och ville bara säga att jag tycker den är jättbra. Pysslig och tänkvärd, kommer lägga upp dig som favorit på min blogg om det är OK.

Mvh
Paula

Vardags-mirakel sa...

Hejsan, superbra inlägg i debatten om farliga livsmedel! Vet du någon bra sida på nätet som visar vad man ska handla för varor för att vara säker?
Ha det bra, kram Eva.

Lotte sa...

Jag har börjat läsa boken för ett tag sen... Det är läskigt vad vi stoppar i oss. Men ju fler vi är som blir medvetna ju större press blir det på tillverkarna.

Lena sa...

Köpte den där boken häromdan men har inte hunnit läst den än. Tycker det är viktigt att veta vad man får i sig, speciellt vad man ger sina barn. Men ofta blir man för lat för att laga allt från grunden så man köper halvfabrikat med massa tillsatsämnen som man inte har en aning om vad det är.

SafeShop UF sa...

Hej!
Vi är fem ungdomar ifrån Karlstad som jobbar med just det du har skrivit i ditt inlägg.
Vi har nämligen startat ett UF företag där vi samlar farliga E-ämnen, och skriver ut i en folder för att sedan erbjuda allmänheten detta. Vi tycker precis som du att det är jätte viktigt att akta sig för alla farliga tillsatser som vi stoppar i oss.
Det roliga i inlägget var när du sa att du skulle ha med en fusklapp till affären, eftersom det är just en sådan vi säljer. Om det låter intressant kan vi höras av och skicka exemplar till dig för 10 kr/st, även till andra utav dina vänner med tanke på alla kommentarer de har skickat :)

Bor du i närheten av Värmland kan du komma till Wettergrens dagen på Karlstads Universitet den 18 mars, som är en stor mässa för alla UF företag. Vi kommer stå där och informera mer om oss!
Ha det bra och tack för en bra blogg! :)
Med vänliga hälsningar SafeShop UF

Anonym sa...

Han som skrivit boken har en hemsida

http://www.aktavara.org/Default.aspx

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...