måndag 30 november 2009

Lär dig paketinslagning


En samlad bild av några av de alster vi gjorde på kursen tidigare ikväll.
Jag är nyss hemkommen och känner mig ganska trött, men väldigt, väldigt nöjd.

Kursledaren var oerhört duktig.
Det var inte läge att fotografera något under tiden eftersom instruktionerna gick så snabbt
och vi sedan själva snabbt fick prova på varje moment.

Några tips jag kan dela med mig är:
- "skarven" man vanligtvis lägger som baksida när man sveper om pappret runt paketet, lägg det på OVANSIDAN (med en liten fin invikning). Då får du en ficka där du kan sticka in band, liten strut, en godisklubba, guldpeng, ett kort eller något annat.
- kortsidorna, där ska man klippa till pappret så att det kan vikas ned över HALVA kortsidan
- sätt ihop paketen med matt-tejp Den finns på alla bygghandlar, kostar knappt ingenting och räcker ett år eller mer även om man slår in många paket. Bättre än tejp som blir synlig ju.
- OM man använder sig av vanlig tejp så ska man tejpa "jämns med" själva vikningen och inte tvärs över
- vira paketsnöre som en åtta runt tummen och pekfingret och knyt ihop dem med en liten snörbit där "åttan" möts på mitten.
- en "rispare" som rispar snören är toppen och finns att köpa på bokhandlar. Det är idé att köpa en med metallpiggar istället för plast för längre hållbarhet.
- ALLA papper är bra, inget är dåligt. Spara alla småbitar, de kan man vika till "bälten" av (tänk hur kantband är vikta) och vira runt paket eller fästa med matt-tejpen
- våga ställa paketet UPP eller på SIDAN istället för att bara lägga dem ner på mage vilket är vanligast (med rosetten sedan ovanpå). Jämför med det svarta paketet som jag fick göra. Det är en Kapp-Ahl kartong inuti och vi har jobbat på höjden med skarven nedåt.

Jag tog med mig en vimpel för att få tips om hur jag kan piffa till dem ytterligare vid frakten.
Det roliga var att hon tyckte att jag hade en riktigt fin lösning redan. Silkespapper som följer den triangulära formen, men hon prövade sig fram på olika sorts trianglar. En fick en ficka frampå och det är en variant jag kan tänka mig eftersom jag ibland skickar med något "extra". :-)
Den vikningen ni ser upptill blev till formen av ett hjärta, så den behöll jag.
Om jag får till postpappret på utsidan på samma sätt så skulle den vara riktigt härlig att göra.
Paketet till höger är svårt att förklara muntligt hur man gör, men ni kanske ser själva hur "handväskan" är uppbyggd? Botten viks upp först om servettförpackningen (som vi fick som gåva). Sedan viker du upp kanterna som man brukar göra när man ska tejpa ihop kortsidorna, viker dem framåt. Sedan viker man ned ovansidan som ett lock, petar in ett snöre och knyter runt och döljer knuten under locket.
Det svarta paketet är ihopsatt med skarven i sidan frampå. Sedan är det ihopsatt i botten som vanligt. Ovantill är det veckat, veckat, veckat...snöre runt mitten och sedan förs fjädrarna mot varandra och fästs med...just det...matt-tejp.

Flaskpaketet var maffigt att göra. Tyvärr hade hon inga tomma vinflaskor, men här utgick vi från en kvadrat som veks på mitten till en "sjalettform". Ett pressveck på mitten av det och sedan veks veck inifrån och ut mot sidan. Flaskan rullades in från andra sidan och fjädern "fälldes ut" och fästes nedtill.
Till onsdagens kurskväll ska jag ta med mig två meter virkad spets. Hon ska visa mig hur man gör en maffig rosett av den.
---
I övrigt så har vi fått vår murspis godkänd av sotaren idag och vi har proveldat i den för första gången. Efter lite mer eldning i den så att den härdat och oljan från rören har blivit av med sin lukt, ska vi måla den vit. Härliga tider! :-)

Nu är det en smörgås i magen som gäller känner jag. Sedan är det sängen, definitivt.

Hoppas ni har haft en toppenmåndag och att er tisdag blir ännu bättre.

Kram Bea

3 kommentarer:

Anne-Lie sa...

Vilken rolig kurs, var hittar man sådant!

Kajsa sa...

Det var inte lite ni hann med! Jag älskar arbetade paket och försöker alltid göra dem så fina som möjligt, men jag skulle behöva en sån här kurs för de flesta ser lika ut! Tack för novemberutmaningen! Hoppas kunna vara med om den dyker upp igen!

Smilla sa...

Sån kul kurs du verkar ha varit på. Man behöver alltid tips och trix för det är lätt att man hamnar i samma vanliga "trall"
Ha en trevlig fredag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...