onsdag 26 mars 2008

Nyckeln till lycka

...vore mer tid.

Tid till:
Barnen
Maken
Mig själv
Pyssel
Hemmet
Studier


Har jag egentligen tid till allt detta? Och HUR mycket tid handlar det om?

Det ville jag försöka ta reda på och gjorde som en koll ett veckoschema där jag delade in varje dag i halvtimmar.

Så här kom det att se ut för min del.

Studietiden regleras utefter terminen, vissa perioder går det åt mer på min fritid åt studierna.
Restiden innefattar att hämta och lämna barnen på förskolan.
"Plocka leksaker" är inlagt för att vi redan nu ska tänka på att låta barnen vara med och plocka undan efter sig själva vid dagens slut. (Lite blåögt tänker vi att det kanske kan lägga grunden till att de får som vana att plocka undan efter sig själva senare i livet!? Yeee...right? ;-)

Fri tiden omfattar ju så mycket som man vill hinna med. Sy vimplar. Blogga. Se "Rent hus" och "House". Läsa böcker. Ta ett bad. Läsa inredningstidningar. Gå en promenad. Ringa en väninna. Virka. Sy olika saker. Älska. Spela spel. Lyssna på musik. Gå på teater. Biobesök. Måla möbler etc.

Och någonstans mitt i det här så finns det fiktivt "Åka iväg och se på kök, tapeter, kakel, golv, tak och köksvaror" som omkullkastar hela tidsbalansen. :-)

Inte underligt att jag känner att jag inte HINNER MED.

Hur ser ert "livs-schema" ut? Ungefär liknande?

Det här var ett litet uppvaknande för mig. Jag visste ju att det är mycket som ska hinnas med, men inte HUR mycket och hur lite tid varje post egentligen ska få ta om det ska bli balans.

Jag måste tillägga att detta schema alltså INTE sätts upp på kylskåpet och följs slaviskt, utan mer ska finnas med i mitt bakhuvud nästa gång jag funderar på att hoppa på något nytt aktivitetståg av något slag.
Ha en ljuvlig onsdag!

Kram Bea
P.S! Tack för era tankar om kök. Jag blev inte mycket klokare eftersom ni tyckte så olika. Hihi...det lutar ändå åt skåp 1A...och nu kom maken med förslaget om ett litet spontat, handbyggt skafferi på den sidan där kyl- och frys är. Vi får då offra lite av vår klädkammare i sovrummet, men det gör jag så gärna. :-)
I've been thinking about TIME. How I spend it and on WHAT it's spend. I made a fictive schedule that divided the weekdays into half an hours. Time for work, travelingtime, time with the kids, studies, crafts, meals and housekeeping made it obvious to me that I haven't really got any spare time left...not on paper and not in real life. But that IS life...isn't it?

10 kommentarer:

Mamma C sa...

Nu har jag inga småbarn längre. Men visst var det ett evigt pusslande med tiden. Men jag tycker ändå att det fungerat rätt så bra.
Kram Mamma C

Vi sa...

Hej!

Pläden är köpt i en inredningsbutik i Halmstad, Falcken heter den...

Kram Annica

Dorthe ♥ sa...

Oj då!!! Ja när man ser der så där, som du har klagt upp det, så är det kanske inte så konstigt, om man ibland känner att tiden inte räcker till. Jag beundrar dig som pluggar, hinner med barnen, pyssla och fixa i hemmet, men jag förstår att du önskar mer tid.

Kram
Dorthe

Stina sa...

Hej goa vännen min...

Jo, vi betsade. Första två vändorna med vattenblandning, och sista med enbart bets. Kramis

Anonym sa...

Åh, känner igen mig så väl. Med 4 barn i åldrarna 17 år - 3 mån så finns inte ens den där blåa fritiden efter kl 20. Stora barnen är uppe till 22 på vardagar och minstingen går och lägger sig med oss vid 22.30-23. Ska försöka styra upp hans sovtider snart...

Tack för fina vimpeln! Den kom idag och jag har redan hängt upp den! Ska meddela märkestokiga 17-åringen att det är T Hilfingertyg bl a.


Kram Helena

Änglahem sa...

Hihi Bea varsågod för hjälpen, det var så lite sååå...*fniss* du bad om det kan man väl säga....svåra beslut det där. Olika smaker, jag har lärt mig att det jag först fastnar för oftast blir det rätta, inte bra att tänka för mycket.

Tidschema...jösses....flitig du är!

Kram
Ulrika

Lila sa...

Hallå! Första gången jag kikar in hos dig. Jättefin blogg du har.

Det där med schema var ju jättefiffigt!. Ungefär som jag och maken har gjort en ekonomi kalkyl denna månad. Vilken aha upplevelse :)

Såg i tidigare inlägg att du börjat äta Femal Balans. Hjälper dessa? Mig har dem hjälpt.

Kramar Lila

lottens vita och gröna sa...

nu när jjag är mammaledig så är det lättare...men när man jobbar, fy man får inte ihop det ...längtar bara till semester! kram lotten

Pernilla sa...

Oj. Har många gånger gjort såna där scheman i huvudet och redan där insett att det inte går ihop. Och allt sånt som just "plocka leksaker", skjutsa, packa väskor osv. tar ju faktiskt jättemycket tid. Men det går ju ändå på nåt vis – Alltså måste vi göra det riktigt bra , vi – alla mammor och pappor, eller hur?!

Anonym sa...

Ja såna scheman har jag gjort några gånger (framför allt när jag pluggade) och det är rätt skrämmande att få det svart på vitt. Min prio framöver blir att få till en helt egen stund för mig själv minst en gång i veckan. Andningspauser behövs helt klart!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...