söndag 8 november 2009

Tredje projektet i "Använd det du har" - november 2009

En badcape till dotterns "Baby Born" docka.

Superenkel att göra.

Här är en liten tutorial på hur jag gjorde.

1. Klipp två fyrkanter frotté, en del ska vara 50x80 cm (capen) och en del ska vara 22x40 cm (huvan). Lägg inte till någon sömsmån. Börja med att sicksacka alla delar. Vik 1,5 centimeter sömsmån mot avigsidan längs de båda kortsidorna på både cape och huva. Vik därefter 2 cm mot avigsidan längs samma sidor så att resultatet blir en dubbel invikning. Sätt nålar som håller invikningen på plats och sy fållarna med raksöm på symaskinen ca. 1,5 cm från ytterkanten.
2. Sy en likadan fåll som du just sytt, men nu längs capens nederkant. Vik därefter 1,5 cm sömsmån mot avigsidan längs capens överkant. Vik 3 cm mot avigsidan så att en dragsko bildas. Fixera invikningen med knappnålar. Sy fast tygen med en raksöm.
3. Vik badcapen dubbel och sätt i en knappnål som markerar dragskons mitt. Vik huvan dubbel och sätt i en nål som markerar mitten längs huvans nederkant. Lägg huvan räta mot räta på capen så att mittmarkeringarna stämmer överens. Huvans kant ska placeras ca. 2 cm innanför dragskons yttervikning. Sy fast huvan i samma söm som dragskon på capen syddes.
4. Vik upp huvan, sy fast den längs dragskons överkant så att sömsmånen döljs. Vik huvan dubbel, räta mot räta och sy en söm upptill med 1 cm sömsmån. Vänd rätsidan utåt. Sätt fast en säkerhetsnål i ena änden på snodden. Trä snodden genom dragskon och knyt en knut i båda ändar.
5. Sy en raksöm tväröver kanalen på insidan så att snodden inte kan dras ur sin kanal vid lek.
Nu har jag gjort beskrivningen väldigt utförlig så att även ni som inte är så syvana alls ska kunna följa med. Den här capen tog mig cirka tjugfem minuter att sno ihop.

Lycka till!!!

7 kommentarer:

Helena sa...

Vilken söt badcape och vad snäll du är som delar med dig av hur du gjorde! Ha en fin vecka! Helena

Mina dagar sa...

Ååå så gulligt!
Nu måste jag ta och fota mina små alster. Jag har nästan bara sytt upp gardiner och byxor. Men nu tänker jag så här.. Jag bryr mig inte om att göra "rätt" jag gör på mitt sätt och då är det bara att våga klippa och sy!

Mia sa...

Jättesöt badcape det skulle min lilla J uppskatta. Tack för tips på sömnad och ide.
Trodde igår att du hade hunnit sy allt förra veckan i inlägget innan, men när jag tittade närmare kände jag igen mitt eget.

Kul att du sammantäller allt./Mia

OlgaA sa...

Hej!
Jag räknar med 3 redan gjorda grejer, men det lär blir mera=))) KUL!
kramar

Anonym sa...

Hej Bea!
Trodde att jag anmält mej till din härliga utmaning men hittar inte mitt inlägg så det måste försvunnit i cyber-rymden. Det är väl inte för sent?

Malin E sa...

Åh va fin dockan blev.Jag tycker själv väldigt mycket om att göra dockkläder.
Kram MAlin

Anonym sa...

mycket intiresno, tack

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...