måndag 21 maj 2007

"Liten kläddesigner"

Något som jag älskade att göra när jag var liten var att sy dockkläder. Mamma lärde mig hur man kunde återanvända urvuxna kläder till fantasifulla kreationer. Hon var så fantasirik och kreativ min mamma.

Jag önskar att kunna göra något liknande för mina barn när de blir så gamla att de själva kan vara med och välja och skapa själv. Lite mönster har jag redan börjat spara på. Dels är det mammas mönster, men även mönster jag köpt in på Tradera för några kronor styck.

Om barnen är intresserade framöver så ska jag beställa lite mönster härifrån. http://www.paradisedolls.com/

Se bara vilka vackra virkade kreationer.

1897 - antik spetsklänning

En vacker kreation i juletid med influenser från 1894

Eller dessa Gatsbyflickor från 1920.

Om man är sugen kan virka den vackra prinsessan Dianas förlovningsklänning.

Eller Mrs Teddey Roosevelts "Afternoon Tea Party" klänning.

Jag älskar att virka, själva hantverket, även fast jag inte själv vill ha virkade dukar och gardiner. Ett litet dilemma. Det här kan bli en skön kompromiss.

Eller så får jag anledning att träna på min vacklande stickning genom att helt enkelt låna mönster gratis från http://www.stickatillbarbie.se/

Där finns mycket fint och sånt även barnen kan knåpa ihop med lite hjälp, exempelvis den här.

Om det visar sig att barnen inte alls tycker om att leka med dockor överhuvudtaget så får jag väl skämma bort eventuella barnbarn då. :-) Jag älskar tanken på att skapa replikor av vackra historiska kläder som burits i verkligheten.

Nu ska jag sätta mig och brodera lite på min monogramtext som aldrig tycks bli klar och se på "Outsiders". Jag tror jag somnar tidigt, har känt mig så trött hela dagen, ev. då en infektion på gång? Ha en trevlig kväll!

söndag 20 maj 2007

"Hem, kära hem"

Idag ska jag visa er lite olika hus som inspirerar mig. Hus sätter fart på min fantasi och har gjort enda sedan jag var liten. Jag ska visa er några av dem här.

Eftersom jag själv fantiserade runt hus när jag var liten, vill jag ge samma möjlighet till mina barn. Här är ett nyinköpt liten hus från Serholt by Village till min dotters blivande rum, men det lutar åt att jag adopterar det. Jag har ju blivit kär i det! :-)
"Kaspar" från Sandbergstapeter har en varm plats i mångas hjärtan och är en storfavorit som val till barnkammaren. De vita stilistiska och något naivt ritade husen på vacker pastellbakgrund sätter igång fantasin hos både vuxna och barn. Själv övervägde jag att tapetsera en fondvägg med den rosa "Kaspar" hos tösen, men ni som har läst tidigare inlägg vet att hon i stället ska få ett "Ilon Wikland" rum. :-)
I säkert TIMMAR har jag tittat på den här vackra illustrationen av just nämnd illustratör. Den är tagen från Astrid Lindgrens "Visst kan Lotta cykla". Jag och treåringen ligger länge och tittar just på den här bilden. Den är så underbar och jag känner att han känner samma värme för den som jag gjorde när jag var barn. Just nu är den extra härlig eftersom vi känner igen oss i hur äppelblommen sprider ut sig på marken, hur flyttfåglarna flyger omkring, hur de första salladsbladen sticker upp ur trädgårdslandet. Så mycket att titta på. Jag ska beställa den här bilden...
... och samma motiv fast i vinterskrud, från http://www.barnbokhandeln.se/



En bok jag absolut ska läsa för barnen är "Den vita stenen" av Gunnel Linde. Förutom att man fullkomligt lever sig in i barnens äventyr och utmaningar så är även miljön helt fantastisk. Ena stunden såg jag framför mig hur jag låg i Hampus lilla utdragssoffa i skomakarhuset. Andra stunden tvättade jag mig i det vita tvättfatet med emaljkant i det stora vita Häradshövdingshuset. Min bror och jag såg filmen så många gånger att jag än idag kan varje replik utantill. Det krattade grusgångarna, den vita ledstångsknoppen, bersån och pilen med sina svepande långa grenar man kan gömma sig i utgör bilder för hur jag vill att mina barn ska få ha det.
Ett välbekant hus för de flesta barn över hela världen. Vinden det spökar på, trämöblerna, vedlåren, vedspisen, plankgolven, de vackra skåpen, trasmattorna, den snirkliga verandan, långa gungan och sockerdricksträdet utgör underbara sinnesbilder.
Och dockhus. Vilken fascination. En hel liten värld som rums i din bokhylla. Jag hade inget Lundbyhus, utan att dockskåp i tre våningar med två rum på varje som min mormor haft och som gått i arv till mamma. Jag kommer ihåg hur jag en jul hörde mamma och pappa banka och klippa i köket bakom stängd dörr. Då var det dockskåpet de fräschade upp lite. När jag tagit hem det från pappa ska ni få se det. Det är fint, men nu är det makens och min tur att lägga våra händer vid inredning och exteriören till våra barn.

Här visar jag ett dockhus från www.minamini.se Visst är det underbart!

Vi har tänkt oss liknande utemöbler som dessa faktiskt. :-)
Vilka underbara detaljer. Vitrinskåpet och den öppna spisen är favoriterna.


I mitt barndomshem hade vi en granne som hade en lekstuga på sin vildvuxna tomt. Ibland kom hennes barnbarn dit och då lekte vi i det huset i timmar. En liten spis, ett bord och två små stolar var allt som fick plats. Det var pyntat med en gardin och en liten plansch och en trasmatta, men OJ vad vi fejade, pyntade med blommor, bakade kakor och hade bjudfika där inne.

Undras om barnen som blir ägare till en sån HÄR lekstuga har lika roligt? Nog skulle man ha älskat ett sånt hus som barn, men frågan är om man verkligen skulle ha vågat leka i det. Det kittlar fantasin i alla fall (och utarmar plånboken) ;-)
http://www.poshtots.com/catalog/pop/product_images.asp?product_id=519&image_number=2
Ett till älskat barndomshus. Pepparkakshuset. Som barn var det en självklar del av julen, ingen jul utan pappas egenhändigt designade pepparkakshus och mammas fantasirika tomtelandskap med snö, tomtar i skidbacke och glitter. Framemot nyår hade det skett smärre "naturkatastrofer" gentemot huset, konstigt nog mest på baksidan där stora flak med pepparkaka var borta. Mycket underligt! ;-)
Något tidigt ute kanske (eller sent beroende på hur man ser det), men här är en "bra-att-ha"mall för kommande juls pepparkakshus.
http://www.tasteline.com/document/files/pepparkakshus.pdf
Vill även passa på att visa er ett jättefint broderiark som jag köpte för många år sedan, men som jag fortfarande har tänkt att göra något av. Små söta hus i korsstygn. Jag har funderingar på att brodera ett litet hus på varsitt överlakan till barnen. Antingen det här mönstret - eller så ett stilistiskt som mer liknar "Kaspar"tapeten som jag har som mönster från en "Allt och handarbete" - röda stjälkstygn på vitt lakan. Jättefint!


Idag influeras jag fortfarande av små som stora hus förstås, mest mitt eget då. En typ av influens är teveserien "House" som visas varje tisdag 21.00 på TV4. Då har jag och maken mystisdag. Då släcker vi ner, tänder ljus, ev. häller han upp ett litet glas vin till mig och så något gott tilltugg till oss. Sedan ser vi på avsnittet och direkt efteråt ser vi kommande säsongs avsnitt på Canal+ 22.00. (Vilken skillnad i avsnittslängd det blir utan reklam. 36 minuter nonstop gentemot en timma på reklamsänd kanal) Vi gillar den här tölpen!

Och "The Sims" förstås. Jag spelade mest när det först kom ut och fokus blev att jobba ihop tillräckligt med pengar så att man kunde bygga precis det hus man ville ha med den färgsättning och den interiör man ville ha till. (Precis som i verkliga livet då...eller något ;-) )
Det var kul, ända tills jag kom på hur man skulle fuska till sig pengarna.

Till slut några länktips som anknyter till olika hus:
Gör ditt eget "Hans & Greta" hus. Toppenlätt för mindre barn att göra. Man skriver ut mallen och klipper ut och monterar. Färdigt! (Förutom att barnen förstås då funderar på hur de ska göra träd, staket, ormar och blommor) :-)
http://www.ungafakta.se/ungafakta/pyssel/vika/hansochgreta/hansochgreta.html

Fotokollage i form av ett hus. Kul och enkelt att göra hemma med barnen.
http://www.skapligtenkelt.se/hus.htm

onsdag 9 maj 2007

En kvällsvandring i trädgården

Jag tog mig lite vatten över huvudet. Jag ville bli klar med så många olika projekt för att överraska maken när han kommer hem sent i morgon kväll, men...den största överraskningen för mig själv får vara att jag lever. :-) Det är jobbigt att vara ensam med två småttisar dygnet runt och jag förstår inte för hela mitt liv hur ensamstående föräldrar fixar vardagen alltså. En stor eloge till er.


Jag har i alla fall, på två dagar av tre, hunnit:
- tömma dotterns blivande rum på saker som ska upp till vinden
- köpt spackel
- börjat spackla
- broderat vidare på ett ord på en kudde jag ska ha i köket (broderade till "Roomservice" och fick lust att både patinera och skriva ord på möbler efter det avsnittet)
- bakat småkakor, makens favoriter, tillsammans med barnen
- hoppat i vattenpussar
- handlat viktiga saker såsom mjölk, gröt och Yankee Candle "Clean Cotton"
- bloggat lite
- röjt lite i garaget

I morgon ska jag sy lite har jag tänkt, få se vad barnen har tänkt! :-)

Tog en kvällsvandring i trädgården efter att barnen somnat.

Fontänrabatten. Just nu är fontänen urtagen. Några vattenväxter har övervintrat i centrum. Det ska till gammaldags belysning i sommar och när de 250 (!!! är vi galna ???) tulpanerna har vissnat ner ska vi ta ur dem och plantera perenner i rabatten i stället, men vi har lite svårt att bestämma oss för vilket tema vi ska ha där.
Jag älskar hur de röda tulpanerna framhävs av den grå stenen, kontrasten mellan det mjuka och det hårda. I rabatten har en fjäril på pinne gömt sig. Den har barnen satt dit. Jag är inte så mycket för trädgårdspynt i form av fjärilar, snurrande blommor och blå grodor, men barnen får köpa hur många de vill och placera ut där de tycker att de passar. Det är ju deras trädgård också.

Lite blomsterfägring för brevbärarna. Jag fullkomligt älskar "Snöflinga", den är så tacksam och blommar hela sommaren ända in i september. Det var mycket färg jag bjöd på i dag. Jag är nästan snurrig i huvudet själv. Som en liten "baksmälledrink" mot färgchocken tror jag att jag ska bjuda dig på en titt på alla vita tyger i morgon - innan jag sätter saxen i dem. Nu väntar sängen innan det är dags att vakna vid 05.00 av två vildbasingar. Sov gott! :-)

Dotterns rum - ett Ilon Wiklands rum

Tvååringen ska få ett eget rum. Rummet är litet, bara åtta kvadrat, men det gör inget då det bara ska fungera som sängkammare under hennes småbarnsår.

Temat kommer att bli "Vitt rum med röda inslag", med betoning på vitt. Jag inspireras av Ilon Wiklands oerhört detaljerade illustrationer. Som barn satt jag och drömde mig bort i illustrationerna i de olika böckerna. Jag ville också ha fladdrande vita gardiner, pelargoner och rödrutiga sängkläder som Madicken, väggbonad och trasmattor som Lotta på Bråkmakargatan, vackra kaffekittlar, fantasikittlande tavlor och små röda stolar som Pippi.

Väggarna ska målas vita. En vitmålad bröstpanel ska sättas upp. Golvet ska bytas till en vacker alparkett. Vitmålade allmogesocklar och lister ska upp. Dörren ska bytas till en vit med romantiska speglar. Fönsterbrädan ska specialsågas och fasas av och fräsas och målas vit.

In ska den vita postlådan, fantasirika tavlor med Carl Larsson och Ilon Wikland motiv, bilder på henne själv och riktiga "vuxenkonst" också från sekelskiftet för att sätta fart på fantasin. Den röda postlådan ska förstås få den äran att sitta inne i hennes rum och den ommålade röda katten, lite härliga sydda rutiga påsar för förvaring. Förvaringskorgar ska till, några vita hyllor och en tallrikshylla jag målar vit nu ska få tjäna som bokförvaring. Har kikat in en röd- och vitrandig trasmatta som ev. får bo hos henne och så ska jag hitta någon lite sittplats av något slag som jag inte bestämt formen för än.

Pelargoner ska in i fönstret, vit- och rödrandiga gardiner, ev. hissgardiner eller rullgardin. Lite fina kuddar, ett påslakan från La Redoute och kanske min lilla leksaksspis från när jag själv var liten.

Kanske svårt att föreställa sig när du ser den här bilden. :-)



Tapeterna är i den vita nyans som det kommer bli senare också, men den här har ett mönster i form av små spretiga figurer i färger av den amerikanska flaggan?

Den omålade byrån har fått hänga med länge. Det är makens pappas fasters och vi har inte gjort något med den, bara låtit den fungera som förvaring i garderober etc. men nu har den gjort sitt. Den håller inte ihop, är skev och lådornas botten har gått sönder. Den vita lilla byrån ska få nya knoppar. Maken har omsorgsfullt målat den under många kalla vinterkvällar i garaget.

Hoppas du vill följa med i förvandlingen mot ett "Ilon Wikland rum" Jag tar gärna emot tips och idéer på fler saker som kan tänkas passa in.

måndag 7 maj 2007

Fynd och Färg

I lördags fyndade jag lampskärmsstommen för en femma. Jag gjorde även fler fynd som jag vill visa dig.

Flaskan ropade "Köp mig" på långt håll. Jag hittade äntligen min sköljmedelflaska. Som jag har letat efter den och så hittade jag den utanför "Bra & Begagnat" för 5 kronor. Jag ska stöppla ordet "Sköljmedel" på den i ljust blå färg. Nu ska jag leta efter en liknande flaska med bred hals som jag kan ha värmeljus i.


Den här katthängaren låg längst ner i en låda med gamla paradhanddukshängare. Den blev min för en femma den med. Den är söt som den är, men min tanke är att jag ska måla den helt röd till tvååringens "vita rum med röda inslag". Vad tror ni om det?

Ungefär så här kommer resultatet bli. Har inte bestämt mig för om jag ska måla ansikte då, eller om den ska vara mer stilistisk. Hon älskar katten och jag tycker om den långsmala formen på den plus att den dessutom har en funktion. jag har tänkt att hänga bland annat en vit- och rödrandig tygpåse för hennes pyjamas i den.


Hon fick även sin favoritbok från biblioteket "Max balja" att ha som sin. En futtig femma kostade den också, nyskick. Jag älskar Eva Erikssons illustrationer. Hon lägger in så många händelser i varje bild som bakas in i själva historien. Det som inte framgår i texten, men av bilden, är att Max inte tycker om att få tvål i ögonen, att hunden är tung och INTE tycker om att bada. Att det har plaskats för fullt i baljan redan och att fler leksaker har hämtats tidigare.


Treåringen fick förstås också en femkronors bok. "Ofelia Franssons ABC". Som pedagog älskar jag kombinationen med rim, alfabet, innehåll och Johan Ungenges härliga illustrationer. I kväll läste jag den tre gånger på rad för treåringen. Han hade velat höra den en fjärde gång. Den tokroliga berättelsen roar, men någon måtta får det vara .


Det ska startas i tid, det som en medveten samhällsmedborgare ska bli. Eller något! En otroligt fint illustrerad "Barnens flora" slank med också för ytterligare en femma. Visste ni detta om käringtänder och kattfötter?

De här två postlådorna köpte jag också till barnen. Jag och min bror skrev många brev till varandra när vi var små och lade i kuvert i hemgjorda små brevlådor på våra dörrar. Självklart ska våra barn ha riktiga postlådor. Det är så bra format så de även kommer få plats med "Bamse"tidningar och "Kalle Anka" där senare.


Och efter denna färgchock i form av röda katter och knalliga postlådor och färgrika illustrationer avslutar jag med den ljusstake jag köpte för halva priset då hela butiken skulle stängas. Den är tung och har många fina detaljer är mycket välgjord.

På samma butik köpte jag tio meter av olika vita tyger, men de ska jag visa dig en annan dag.

söndag 6 maj 2007

Skuggan av vårt liv

Barn och skuggor har ett särkilt förhållande. Treåringen springer i kapp med min skugga "Jag står på dig mamma", Lucky Luke som drar snabbare än sin egen skugga roar. Det produceras skuggteaterfilmer för barn, man gör skuggdjur vid läggdags och i "Nalles blåa hus" fascineras barnen av "Skugg-Ann" som kommer på väggen när man sjunger efter henne.

Vid middagstid i går framträdde underbara konstverk som fascinerade hela familjen. Jag tog kameran och begav mig ut på en jakt efter fler skuggor.


Tvååringen i sin barnstol och de vackra klotformade värmeljushållarna.



Lilla vita växthuset och min hjärtformade blomställning med "Hjärtan på tråd"

Den vackert utsmyckade vita lykta vi fick i inflyttningspresent.


På väggen i tvättstugan återspeglas en del av min bomullsplanta, min murgröna som är uppbunden på en spiral och den lilla hylla jag håller på att måla vit.


De vackra vita penséerna vaggar i sin zinkkruka utomhus.

"Skuggorna"
Skapad av vår medvetna natur,
ett rörligt stillben för en stund,
en verkligt sällsam kultur,
visar sig blott någon sekund.

Någon sekund, för att sedan vara borta,
utan att lämna något avtryck,
varken långa eller korta,
men i sällsamma stunder - ett intryck...
...eller uttryck

(c) Beatrize_74d

lördag 5 maj 2007

När hunden blir en ratt

Som vanligt på lördagsmorgnarna leker jag och barnen "vi åker bil till badhuset" i dubbelsängen. Det hör till. Det hör även till att treåringens gosehund åker med i bilen. Vanligtvis har han en ganska passiv roll som medpassagerare, men i dag sade treåringen:
"Här...vovven kan vara ratt". Vovven smälte lätt in i rollen och nosen fick bli en tuta och svansen en växelspak.

I barnens värld finns det inga begränsningar och olika ting kan få helt andra användningsområden än de från början var skapade för.

I dag försökte jag ta fram treåringen i mig när jag och maken fick lite egentid och passade på att fynda på "Bra & Begagnat"

En av sakerna jag köpte var en lampskärmsstomme för 5 kronor.


Fin va? :-)

Här ska göras lampskärmar precis som jag som barn satt och såg på när mamma koncentrerat och med stort tålamod klädde egna skärmar till husets alla fönster.

Men...vänta här nu...lampskärm?

Näääääeeee......det här är ju en perfekt matkupa. Med skir genomskinlig organza skulle den utgöra en vacker skapelse på altanbordet i sommar och hålla alla nyfikna getingar borta.

Eller förresten...de fina mattrasorna efter makens pappas fasters linne...skulle man inte kunna fläta dem runt korgen och få en fin förvaringskorg?

Och så är den ju rätt fin så här också, som enkel fruktskål om jag trär långa pärlhalsbanden fram och tillbaka glest mellan pinnarna. Eller är det kanske i den här som man kan placera den vildvuxna murgrönan och låta den obehindrat få linda sina långa grenar i alla springor?
Att klä den här invändigt med mossa på ståltråd till hälften och placera ett stort blockljus i mitten vore ju inte så pjåkigt det heller.
Barnen behöver leksaksförvaring. Tänk om man skulle hänga upp den i kedja och placera deras stora gosedjur i. Med några vackra sidenband surrade runt stommen och som får hänga som en draksvans ner mot golvet kan den nog falla dem i smaken. Det är ju bra när de ser vad som finns i den.

Eller har jag äntligen hittat en smidig förvaring för alla deras badleksaker tro?

Hur skulle användningsområdena förändras om man sågade av några av stompinnarna? Kan jag då sätta den mot väggen och göra en mossinklädd väggampel av den, hur skulle det se ut?

Hur är styrkan i den? Den håller för att en tvååring och en treåring ska kunna använda den som sittpuff. Vaddera med ett par lager tjockare skumgummi runtomkring? Förstärka botten och klä med tyg?

Om jag klär den med tunn böjbar fanér, kan den då tjäna som utkikstorn i en mast till barnens leksaksskepp som dockorna kan spana från?
En rea på tunna vackra tyger fick mig att bestämma mig för att det ska bli en taklampa. (Av alla förslag så väljer jag det tråkigaste alternativet) ;-)

Jag fyndade ett skirt organzatyg som jag från början tänkte skulle fungera bra utifrån att det skulle få förvandlas till matkupa, men jag tänker spänna tyget flödigt eller spänt över denna, sy fast antingen i nederkant, eller i ovankant. Om jag syr i nederkant knyter jag ihop den upptill tror jag. Om jag syr upptill får den bara några fästpunkter i nederkant. Jag ser några få "piff-detaljer" såsom pärlor eller facetterade glasbitar framför mig, men det återstår att se hur det ska se ut.

Bild läggs ut när den är klar förstås.

I morgon ska du få se vilka vackra saker som uppenbarade sig på vår kökspanel i går och som engagerade liten som stor.

På måndag ska du få se vilka fler fynd jag gjorde i dag. Några saker, nya som begagnade, till barnrummen. Några till köket och några som jag inte har någon slutgiltig plats till.

fredag 4 maj 2007

Föremål med beskrivande text

Jag lärde mig läsa tidigt. Mina första bokstäver var S, J, A och E.

Vi bodde vid en järnväg. Där stod det "SJ" med stora bokstäver. Det var sedan lätt att känna igen den ringlande ormen i form av ett "S" i "ASEA" som låg ett stenkast ifrån oss.

Sedan dess läser jag på allt. Ord är konst för mig.
Nu har jag två små barn. Treåringen låtsasskriver bokstäver på griffeltavlan eller ljudar till låtsade ljud när han trycker på datortangenterna. Jag skriver namn tillsammans med 1,5-åringen. Då känns det lite speciellt att tänka att de kanske just lär sig knäcka läskoden just genom söndagsfrukostens "ÄGG"kopp.




Den här diskmedelsflaskan från "Cult" blev jag förälskad i på en gång jag såg den. Den kleggiga refillpumpen åkte gladeligen i återvinningen för hårdplast.

Jag hoppas att den ska fortsätta prydas av barnens små svettiga blomsterbuketter så här på vårkanten.

Övriga årstider får det väl bli diskborsten som ståtar där i stället.





Returtidningspåsen. Den oumbärliga. Vad gjorde jag utan dig?

Egentligen borde jag ta mer hänsyn till miljön och sätta upp en liten dekal där det står "Ingen reklam tack, jag tänker på miljön" på postlådan, men för en, lätt uttråkad, föräldraledig moder är det veckans höjdpunkt - att hämta in posten och drömma sig bort bland erbjudanden om staket, porslin, blommor och tvättkorgar.

Innehållet i en sådan här plastsäck slänger jagvarannan vecka på pappersåtervinningen. Horribelt!
Men....visst är pappersväskan snygg?




Här försöker jag i alla fall att visa barnen ett miljötänkande. Vi släpar inte hem åtskilliga små hårdpappersförpackningar med tvättmedel, utan köper storpack och lär dem sedan att en liten skopa räcker.

"En liten topa tättmedel" säger treåringen och pekar snusförnuftigt på hinken när vi ska till att tvätta.




Senaste fyndet på den lokala antikvitetshandeln. Treåringen hämtade kundkorg och frågade:
"Mamma, vad behöver vi i dag?"


Vi behövde VITA kryddburkar med svenska text. Kryddburkar i all ära, men nog är det svårt att få tag på fina med svensk text utan att de är belamrade med blommor, färger och mönster?


Salvia, Muskot, Basilika, Ingefära, Kummin och Timjan - sex små burkar för 50 kronor. Vilket fynd! En hushållsfavorit!



I vårt papperslösa samhälle...hmmm...så försöker jag också sätta ord på tillvaron...med mer...

...eller mindre...lyckade resultat. Mycket av den här organiseringen gör jag inte för min skull, utan för att göra vuxenvärlden mer begriplig för mina barn. Jag minns själv vad snurrigt det kändes med alla "vuxenpappershögar" i barndomshemmet.

Fast frågan är om det blir särskilt mycket mer begripligt! ;-)

Hur många saker runtomkring er har beskrivande text? Kanske fler än du kanske tänkt på?
Ha en underbar helg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...