söndag 31 augusti 2008

Fem sanningar

...framvuxna från söndagen den 31 augusti
- "Flyga drake" av Khaled Hosseini är den bok man bara MÅSTE läsa för att lära sig mer om sig själv
- Kolmårdens djurpark är stoooort, men att det inte är för stort för våra småttingar att knega fram själva utan protester alls. Duktigt!
- Makens hår behöver desperat klippas, det framgick med tydlighet när vi stod vid gorillorna och jag funderade på vilken sida av staketet jag var. :-) (Det är lugnt, maken står bredvid och flinar, så ni behöver inte oroa er för att familjefriden är hotad!) :-D
- Det uppladdningsbara batteriet i eltandborsten behöver laddas väldigt ofta. *brrrr...brrrr...br...r.................. ... .. . *
- Jag önskar att jag konstant hade ett par smidiga assistenter att piffa omkring mig så att jag skulle kunna ha lika välordnade pysselytor som Martha.

Tack för era goa kommentarer från förra inlägget. Fast jag började nästan känna att jag skrivit ett "Tjoho vad bra jag är, eller hur" inlägg. Fast...then again....varför skulle man inte få göra det...det är väl egentligen bra att påminna sig själv om hur lite "dålig" man är och istället framhäva det man är rätt nöjd med.

Nåväl....nu ska jag gå och klippa min rara Gibbon här hemma.
Ha en ljuvlig måndag!

Kram Bea

lördag 30 augusti 2008

Min symaskin och jagHihi....jag känner som hon....älskar min symaskin. :-)
Idag har jag suttit hela dagen framför den när fyraåringen varit hos sin bästa kompis (de leker hela dagarna på förskolan och saknar varandra på helgerna) och dottern varit iväg med maken på diverse bygghandelsäventyr.

Jag tröttnar aldrig på att sy. Eller...aldrig ska jag kanske inte säga, men hittills är det bara en fullkomlig njutning att sy, oavsett om jag syr samma sak ett hundratal gånger, som nu med vimplarna.

Och det är så otroligt roligt...beställningarna bara väller in från hela Norden. Det känns helt ofattbart för mig faktiskt. Jag sitter och pratar högt om det med maken här bredvid nu. För att liksom förstå. Men det går ändå inte in i huvudet att ni faktiskt vill ha det JAG gör.

Varje gång jag sytt något så är jag lika nervös. "Hoppas nu att hon/han tycker om det?"... hihi...det tror jag aldrig kommer lägga sig.

Idag har jag sytt klart över fjorton olika beställningar och under tiden jag syr dem kommer det in fem till. Det känns helt överväldigande!

Tack, tack, TACK! säger jag bara...ni är guld värda allihop.

Nu har fler och fler av er efterfrågat en mer tillgänglig plats där ni kan se direkt vad jag har att erbjuda för saker och hur de ser ut och vilka alternativ som finns.
Jag har börjat fundera på allvar på detta nu, får se vad det blir.

Nu ska jag återgå till sömnaden. Klockan är mycket, men who cares? Det är söndag i morgon och det här är den bästa vitaminkick som bara går att få.

Bea - trallar vidare och fortsätter sy kuddar, vimplar, sjaletter, näsduksfodral, hjärtan, bokstäver, påsar och ....och....(natten är uuuung)

"My sewing machine, my sewing machine
-a girl's best friend, if I hadn't have my sewing machine, what a wicked life I would live"

fredag 29 augusti 2008

Origami

Det är ledig fredag här. Både maken och jag är lediga tillsammans med barnen och det känns lyxigt och underbart!

Dagens planer är ett bankbesök (då ska farmor vara här med barnen). Sedan ska maken cykla till biblioteket med sonen. Lilleman har längtat efter att få cykla långt. Då kan halvkrassliga jag och vår sjuka dotter pyssla lite här hemma istället.

I eftermiddag ska vi måla på stenar jag och barnen. Det ska bli spännande att se vad de kommer skapa fram.
Något som är helt ljuvligt och fascinerande tycker jag är origami. En kollega berättade om hur hennes elvaåriga dotter är helt inne på att vika origami och viker vackra askar och presentboxar av ljuvliga papper.
Jag har sparat en OTROLIG länk just om origami. Det som är helt underbart är att det är enkla beskrivningar på hur man gör just genom långsamma animationer som man kan pausa mellan varje moment.

När vek du senast något i papper?
För min del var det nog när jag hade läst "Sadako" med ett gäng tioååringar och vi vek papperstranor och hängde upp i ett "V" i klassrumstaket med en STOR guldtrana längst fram.

Sedan har det mest blivit några tråk-askar, men det finns ju så mycket annat fint man kan göra och bifoga i brev eller paket, eller kanske sätta i ramar på väggen. Den vita klänningen skulle verkligen kunna utgöra en fin liten detalj på en vägg tycker jag.
Nu ska jag sy en liten stund medan maken badar klart barnen.
Ha en underbar dag!

Kram Bea

onsdag 27 augusti 2008

A room with a view...


...eller helt enkelt ett fönster med furufönsterbräda och brunbetsade fönsterfoder?
Man tycker ju att jag kunde LUGNA mig lite med "Projekt sovrum" i alla fall tills köket blir klart helt...och hallen som bara är ett enda betong- och spånskivekaos...och förstukvisten...och panelen på huset....och NYA sovrummet bakom köket osv.

Men...jag vaknade nog helt enkelt lite fööör tidigt och började reta mig på alla olika träkombinationer som rymdes i ett och samma rum.


Fram med penseln och färgen. Vift, vift! Åhhhh...det kändes mycket, mycket skönare.
Fast....nu känner jag ju att tapeterna ser mycket hemskare ut när fönstren fått sin första strykning.

Och om jag gör om tapeterna, då kan jag ju inte ha kvar de där mörkbruna socklarna?
Eller det hemska plastgolvet?
"Älskling, visst har vi träplank kvar som vi kan fortsätta lägga in i vårt sovrum från mellanrummmet?"

???!!!

"Ja-a...men älskling jag veeeet att vi skulle vänta eftersom vi skulle riva en vägg där och så vidare, men ....ehhh...bara tills vidare"


"Och du....ääääälskling? Dörrarna i laminat....vi har ju pratat om att byta ut dem också...så det tar väl inte lång tid att göra samtidigt?"

"Och förresten...medans vi ändå håller på menar jag...kan vi inte ta och sprutmåla sängen precis som vi pratat om....och...ehhh...varför ser du så arg ut?"

tisdag 26 augusti 2008

Spegel, spegel på väggen där...

...säg mig vem som mest frustrerad är.

Blivande treåringen har fått hög feber, hosta och snuva efter höstens första dagisdagar.

Helt förståeligt naturligtvis...men hur gör man egentligen när båda är så insnärjda i sina jobb att det leder till frustration och besvikelse för många människor som är tvungna att jobba dubbelt och boka om möten etc. Vi har ingen ekonomi heller för att täcka upp på jobbet, så är jag borta så innebär det att mina kollegor får jobba dubbelt för hur som helst är det ju 21 barn som ska tas om hand oavsett om min dotter har feber eller inte.

Naturligtvis har vi rätt att vara hemma barnen. Naturligtvis VILL jag vara hemma med mina barn när de är sjuka. Naturligtvis.....har vi ändå dåligt samvete när vi ändå är hemma.


Nu är barnen som tur är välsignade med en underbar farmor som kommer över och sitter med febriga dottern och maken tar ut ledighet imorgon eftermiddag.
Guld värt verkligen!

Hon är värd alla rosor i världen!

Det är även ni som givit mig denna

Tack Svedin och "Ett hem på landet"
Man ska välja sju stycken att skicka den vidare till. Jag vet att några av följande redan har fått den här utmärkelsen, men jag väljer er ändå. Alla sju är gamla godingar från "Vita hem"-tråden och har på olika sätt del i att jag inreder mitt hem som jag gör idag:
Julias vita drömmar
Jordgubbar med mjölk
Sedan är det fler från det forumet jag också skulle vilja nominera...jag älskar alla tjejer där...så fyllda av inspiration och inredningsglädje.
Nu är det dags att gå och lägga sig känner jag. Kvällsarbete imorgon och jag vet inte hur natten kommer se ut med lillstumpan heller.

Hoppas ni alla håller er på benen. Inga förkylning eller andra dumheter va? ;-)

Kram Bea

måndag 25 augusti 2008

Men nuuu då?

En "New England"inspirerad påse till sonen att ha sina småbilar i?Eller....ehhhh....en möjlighet för dockan att äntligen få hoppa säck?
*hopp hopp*

Eller en sovsäck (mycket liten sådan, men vad spelar det för roll för en liten fyraåring?)

"Sååå lilla dockan...nu ska du sova förstår du...pappa ska sjunga "Vargen ylar" för dig tills du somnar"

söndag 24 augusti 2008

En ap-påse?


Och tänk...jag som trodde att jag sytt en påse till alla hennes duplobitar.
Nu tycker dottern att jag ska sy en "gris-påse" också.
:-D
Tur jag har myyycket tyg! ;-)

Grönt är skönt

Lycka är en torkvinda med upptvättade, nyinköpta, gröna tyger som värms av solens morgonstrålar.

lördag 23 augusti 2008

Nygammalt?

Jahapp!
"Finn fem fel" i det här sepiatonade fotografiet.
Kanske symaskinen ska bort. Eller Netgearn (bestämd form singularis på svengelska?).

Men något som jag verkligen inte VILL ska gå bort är den nya VITA bildskärmen jag fick igår.
Igår morse satte jag på bildskärmen. Uppdaterade bloggen och POFF!!! blev skärmen svart.

Helt svart. Becksvart. DÖD!

Maken köpte en ny till mig under dagen och kom hem med den till mig på eftermiddagen.

En vinn-vinn situation för hela familjen.
Maken för att han fick sätta tänderna i olika prestandabeskrivningar.
Jag för att jag fick en VIT bildskärm (den förra var granitgrå)
Barnen för att de fick sitta och knäppa och snäppa flera METER bubbelplast från kartongen den levererades i. :-D

Maken har satt ihop ett nytt vitt skal till min dator också så nu är det bara tangentbordet som är annat än vitt, men det ställer jag undan när jag syr eller gör annat.

Perfekt!

Ni ser också min "lilla svarta" där jag bokför alla beställningar i och min gåspenna som jag njutningsfullt använder för noteringarna.
Innan jag avslutar för idag vill jag skriva att det är roligt att så många av er fann något användbart i schemat jag visade upp. Naturligtvis går det inte att "coppa" rakt av, men det kanske kan ge lite uppslag i alla fall.

Nu ska jag och barnen äta lunch. Maken har beredskap och jobbar just nu så vi får äta ensamma.
Ha en underbar lördag!

Kram Bea
Pssst...jag har anmält mig till keramikkurs nu. Jag tänkte försöka mig på att göra några vita mattallrikar och uppläggningsfat och kanske försöka dreja någon liten vitglaserad skål. Drömmen är att kunna få till några ruffiga temuggar i äldre stil.

Så lätt det var att anmäla sig. Jag gick bara in på http://www.abf.se/ och valde kommun...bläddrade bland utbudet och anmälde mig online. Ett tips kanske.
Jag skulle vilja välja matlagning, sömnad, träslöjd, dans och gitarr...och mer tid (men det fanns tyvärr inte som alternativ) så det fick bli enbart en liten kurs. :-)

onsdag 20 augusti 2008

Vårt städschema


På ett forum skrev jag vid ett tillfälle om vårt städschema. Många har sedan dess frågat efter det och jag lägger därför ut det här med.

Jag vill poängtera att vi just nu INTE använder oss av städschemat, just för att vi bygger ut och maken lägger energin där just nu och vår fördelning blir mer "traditionell" där jag gör den större delen.
Eftersom jag inte HINNER eller ORKAR göra allt själv utan att vi delar på det så har vi inte lika klanderfritt hem som under den tid vi hade det innan vi började bygga ut.
Nu börjar köket bli klart så vi har så smått börjat kika på fördelningen igen, hur vi ska kunna utforma den så det fungerar med våra arbetstider och min lediga fredag och hans beredskapsledighet etc.

Jag klipper in det jag skrev för 18 månader sedan, "rakt av"...here we go:

VARFÖR STÄDSCHEMA?
Vi har levt som så många andra. Tjatat och gnatat, gnällt och bråkat om städningen.
Om ATT det ska städas, om HUR det ska städas och om VEM som ska göra vad och på VILKET SÄTT och hur OFTA.

När barnen föddes så tog vi tag i det och vi kan inte förstå att vi inte gjort så här innan. Nu har vi ett "perfekt" hem nästan jämt, tid för oss själva OCH delat ansvar TROTS att vi har två barn under två års ålder. Hur? Vi gjorde ett städschema.

Vi började med det i julas och det har fungerat klockrent sedan dess.
Vi är lyckligare, har mer tid för oss själva och bråkar nästan aldrig. Dessutom lär vi vår son och dotter att man ska dela på sysslorna hemma.

HUR ÄR SCHEMAT UPPBYGGT?
Schemat är baserat på jämna/ojämna veckor. Maken har ojämna, jag har jämna.
Vi har fyllt i ett schema med våra signaturer för den jämna veckan och en för den ojämna.

Det här står i vänstermarginalen på en jämn vecka (ojämn vecka är det maken som gör det som står vid B/P, men det som bara står på oss fortsätter vi att göra)

Matplanering på söndagen: Jag gör matplaneringen.
Gemensam storhandling på måndagar: Vi har ett särskilt tillägg där vi bestämt att vi ska äta ris, potatis OCH pasta under veckan så det inte bara blir pasta. EN dag i veckan ska vi äta fisk och pizza BARA en gång i veckan.
Matlagning: Jag lagar mat varje dag i veckan, utom torsdagar eftersom det är min "barnlediga kväll". Då gör jag INGEN syssla på kvällstid utan får möjlighet att ta mig utanför hemmet, gå upp och lägga mig och sova, sitta vid datorn eller läsa en bok, shoppa eller rensa ogräs UTAN barnen. Annars har det lätt blivit så att "Men, kan inte du ta barnen...jag tänkte ju..." På torsdagar är det inga kompromisser. Tisdagen gör JAG allt på listan som ska göras den dagen. Då har HAN barnfri tid. Det fiffiga (och pedagogiska) här är att den som har matlagningsvecka även har barnen med sig i köket. De får hacka, smaka och plocka. Den andra får då automatiskt lite extra egentid dessutom, samtidigt som barnen lär sig hur man lagar mat och för ökad aptit i och med att de fått vara med från grunden med varje liten ingrediens.
Rengöring av köket: Maken gör rent köket eftersom jag lagade maten. Eftersom vi har OLIKA syn på vad som är STÄDAT så har vi satt oss ner och gjort upp en liten gemensam lista på vad som räknas som städat. Han tycker det är ok med pappershögar på matbordet. Jag tycker inte det. Kompromissen har då blivit att endast aktuella papper får ligga där och bara under EN dag. Det har fungerat toppen. Vi trivs båda två med lösningen och jag känner inte att jag behöver gå och "efterstäda" eller "gnälla" eftersom vi kommit fram till hur VI ska ha det när det är städat. När HAN är nöjd och när JAG är nöjd.

Jag gör rent köket när vi lagt barnen. Det tar 15-20 minuter.

Rengöringen av andra rum: Maken plockar rent i hall, toalett, vardagsrum och lekrum när jag gör rent i köket. Vi har även där gått igenom vad som ska göras för att det ska anses vara "städat". Inga stora saker. Mer att skorna ska stå i skohyllan, alla kläder upphängda eller lagda i tvättstugan, inget på golvet i hallen eller på toaletten, inget synligt "klägg" någonstans...tomt vardagsrumsbord och inga leksaker framme (barnen plockar upp leksakerna innan de borstar tänderna för kvällen). Maken är klar samtidigt som jag, ungefär efter 15-20 minuter. Ovanstående sysslor görs varje dag.

Nu följer en del sysslor som görs några gånger i veckan.

Dammsugning - varannan dag (måndag, onsdag, fredag och sedan under helgen vid behov): Den som inte lagar mat med barnen sveper runt med dammsugaren.....samt
Vattna blommor - .....skvätter runt lite vatten på blommorna inne (och ute på sommaren) Perfekt att ha i samband med dammsugningen, nu är det slut på upptorkade stackars "eterneller" bakom gardinerna. Eftersom dammsugningen och vattningen tar kortare tid än matlagningen så får den som gör detta den veckan lite extra "egentid" eftersom barnen är med i köket.
Storbad av barnen varje fredag: Den som inte badar dem byter sängkläder i samtliga sängar.
Det finns tid över att vara med alla fyra när barnen badar eftersom bytet av sängkläder går ganska fort. Mysigt!
Tvätt: Tvätten sköts på dagar med "T" Tisdagar och Torsdagar...samt lördagar (perfekt när man bytt alla lakan kvällen innan.) Bara att slänga i maskinen innan frukosten och då behöver man bara två uppsättningar med sängkläder till varje familjemedlem eftersom det är rent och redo att användas på fredagen. Fräscht! Det är oftast jag som tvättar, men maken som hänger upp och viker ihop och lägger undan. Jag stryker oftare.

Eftersom vi är tävlingsinriktade båda två och trodde att vi skulle ha lite svårt att komma in i "tänket" och i rutinerna och kanske sluta efter ett tag så hittade vi på ett roligt "belöningssystem". När jag slarvar och/eller helt SKITER i någon uppgift, trots att jag inte har något riktigt skäl mer än att jag inte har lust (Inte sjuk, inte uppbokad på annat eller något) så får maken lägga en liten gul pärla i ett snapsglas som är "hans". Även jag har ett sånt snapsglas. Varje liten plastpärla representerar fem kronor. I slutet av månaden räknar vi ihop våra pärlor och mellanskillnaden går till den som fått flest pärlor, som en slags "betalning" för att man gjort dennes sysslor. Det kan räcka till en tidning, underkläder, ett kondisbesök, hyra av en film som man så gärna velat se etc.

Eftersom både jag och maken är REJÄLA tävlingsmänniskor så fungerar det toppen. Särskilt eftersom vi "inspekterar" varandras jobb halvt oseriöst. "A-a-a..dääär har du minsann missat"

Vi har ett HELT nytt liv sedan vi började schemalägga det så här. Man tror ju liksom det ska gå automatiskt, men ALLA andra områden i vårt liv är ju tidsbestämda till stor del.
- Våra arbetstider

- Räkningar
-Barnens skola/förskola
- Sjukvård

- Semester
- Restider
- Programtider

- Evenemang
- Träningar
- Cuper
- Matcher
- Menstruationscykler
- Bemärkelsedagar
- Högtider


Är det egentligen så onaturligt att även avsätta lite tid åt hemmets vård?
...
Hoppas att ni förstod något av detta. :-)

Ibland har jag fått frågan här i bloggen om:
"Hur hinner du med allt?"

Lite av svaret har ni här. Jag HINNER helt enkelt därför att alla tar hand om sin bit. Just nu, när jag sitter här och bloggar exempelvis, så lagar maken mat. Då "hinner" jag ju, medan barnen tittar på "Fem myror..." och tvättmaskinen surrar runt med den tvätt som fyraåringen lade in.
"Mamma, det var fullt i korgen med svart, så jag lade in i maskinen. Kan du hjälpa mig att hälla i tvättmedel i facket?"
Det funkar...när alla hjälps åt.

Kram Bea - som undrar hur många som orkade lääääsa allt...hihi

lördag 16 augusti 2008

Fredagsvinnaren och gratis mönster

Grattis "Nillas hem"!!! Du hade turen att kamma hem det sista näsduksfodralet i den här veckans tävling. Meddela mig vilken färg du vill ha.

Jag önskar att jag hade möjlighet att skicka alla varsitt näsduksfodral, en del av er har ihärdigt tävlat varje dag den här veckan. Jag får fundera på om jag kan premiera er särskilt på något sätt.

...

Näsduksfodralen säljer jag till nästan självkostnadspris, 30 kronor för ett fodrat näsduksfodral med papperservetter.

För en hundring får du fyra stycken fodrade fodral med näsdukar.
Kanske delar du med dig till dina familjemedlemmar, eller så har du några stycken egna att lägga på olika ställen. Bilen, handväskan, fickan, arbetsplatsen etc. :-)
Kontakta mig om önskvärd färgsättning och antal. Jag har hur många stuvar som helst som äntligen ska få fylla en välbehövlig funktion.
(Betalning sker via bankgiro.)

Har ni sett en sådan vacker kjol? Här finns en länk med MASSOR av gratismönster. Jag blev lite förälskad i den här kjolen. När man skriver ut den så skrivs delarna av mönstret ut på separata A4-ark som du sedan tejpar ihop och klipper ut. Jag har inte provat, men ska absolut prova att sy den här, eller en tredelad volangkjol till lillan av bitar med tyg jag har kvar.

...

Nu ska jag och maken kika efter coverlockmaskiner på nätet. Jag har siktat in mig på att köpa en till mig själv inom en nära framtid. Har ni några förslag på modeller?

Kram Bea

fredag 15 augusti 2008

Torsdagsvinnaren och kök

Grattis till torsdagsvinnaren Hem&Harmoni
som vann ett näsduksfodral.
Meddela mig din adress i vanlig ordning och namnge mailet "Torsdagsvinnaren"
:-)

Genom att skriva kommentarer till detta inlägg så kan du också vara med och tävla om ett näsduksfodral.
Imorgon drar jag fredagsvinnaren. Jag syr fodralen till alla er vinnare i helgen.

(Om du inte har vunnit, men vill ha ett ändå så kan du höra av dig till mig. Jag vadar i dem här hemma och "skänker" i princip bort dem tygkostnaden. 30 kronor tar jag för ett fodrat näsduksfodral med tio stycken pappersnäsdukar i. Meddela mig bara färgsättning och ungefärlig stil så fixar jag det då jag lever i ett ÖVERFLÖD av tyger här hemma) :-)
...
Vinerna igår var suveränt goda. Ett Amaronevin (Classico) (174:-) och ett jag inte minns namnet på för drygt 130 kronor, samt två stycken flaskor "Baron de Ley" för 99:- styck. Suveärnt goda alla fyra förstås. Till det åt vi rökt fläskfilé, grönsaksröra av potatisstrimlor och olika trädgårdsodlade grönsaker, ärtor på sidan om och en grönmögel- och créme fraichesås och en tranbär- och lingonsås. Gudomligt!

...
Ikväll invigde vi äntligen den nya ugnen i köket.
Vi värmde vitlöksbaguetter till en liten italiensk "afton" här hemma med lilla familjen. Barnen tycker det var spännande med de olika sorterna av färsk pasta med fyllning, men tyckte inte så mycket om den med fyllning av grönmögelost (som man kanske kan förstå).

Vi hade köpt Parmesan, lufttorkad skinka, melon och lite annat "gott" också och även pinjenötter, men det stod på påsen att man inte får ge barn under fyra år pinjenötter. Är det någon som vet varför? Det kan ju inte bara vara allergirisken eftersom man kan börja ge barn "smakisar" av jordnötter och annat från två års ålder?
...
Steg för steg börjar i alla fall köket bli klart. Nu är det "bara" väggar och tak och fönstersmygar som ska kläs samt golvet som ska läggas på grunden och målas rutigt i grått och vitt och skrivas på. Spännande och nervöst! :-)

...

Hoppas ni har en mysig fredagskväll!
Nu ska jag ringa en väninna som troligtvis precis kommit hem från sin semester och sedan se om det går någon bra film vid 21.00 tiden. Jag är sugen på att kura ihop mig vid teven med maken, ett glas vin "Baron de ley" som blev kvar sedan igår och bara lugnet och tröttheten efter att ha jobbat mina tre första dagar för den här hösten efter semestern.

Kram Bea

torsdag 14 augusti 2008

Onsdagsvinnaren och vinprovning!


Jag hastar ihop ett litet inlägg om att "Änglahem" vunnit näsduksfodralen som lottades ut i onsdagens dragning.
Grattis!!!!


Och för nytilkomna vill jag passa på att påminna om tävlingen som pågår varje dag.
Skriv bara en liten kommentar till det här inlägget så är du med och tävlar om ett näsduksfodral av typen jag visar några inlägg ner. :-)


...

Nu ska jag hasta vidare eftersom jag ska på VINPROVNING nu. Härligt! Vi är ett gäng som provat viner i många, många år. En gång i månaden träffas vi och turas om att köpa vinerna. Själv har jag varit med sedan 1999, så det har blivit lite viner smakade så att säga. :-D

...

Så roligt med era kommentarer i förra inlägget. Jag fick även en hel del tips och uppslag på hur jag kan arbeta vidare och det är superkul tycker jag.
Tack!
...


Vad ska jag visa er för bild idag tro?
(Jag har bara "fulbilder" på köket, annars skulle jag kunna ha visat det, men ni kommer ändå inte kunna se vad det är på bilderna så det är det la inte värt?)

(Hmmm...letar i arkivet)

Den här är väl läcker så det förslår! Jag har funderat på att göra något liknande och hänga saker i sedan. (Vet tyvärr inte längre var jag hittade den, men håll med om att den är vacker...eller i alla fall väldigt unik)

Kram Bea

onsdag 13 augusti 2008

Tisdagsvinnaren och ännu en tävling

Tisdagsvinnaren av ett näsduksfodral bleeeev.....*trumvirvel* "Tinnar och torn"


Grattis!
(Skriv ett mail till mig märkt med "Tisdagsvinnaren" och din adress i så skickar jag den så du har den nästa tisdag.)

Och tävlingen fortsätter som utlovat. Ni som skriver kommentarer till det här inlägget är med och tävlar om ett näsduksfodral som lottas ut imorgon kväll.

...

Att ha tävlingar är roligt, men jag känner samtidigt på allvar att jag verkligen vill att ALLA ska vinna. Ni skriver så goa kommentarer och lyser verkligen upp min vardag. Var och en av er är som en liten stjärna på en klar natthimmel.

Ok....poetiska omskrivningar så här på kvällskvisten efter en lång första arbetsdag kanske jag inte lyckas så bra med, men... ha överseende! Hihi....


...

Idag tänkte jag att jag skulle ge lite pedagogiska tips.

Kanhända tycker du att:
a) Du inte behöver detta av olika skäl
b) Du inte är intresserad
c) Inte känner behov av dem just nu
I sådana fall önskar jag er god natt och att ni sover riktigt, riktigt gott.
Hoppas vi ses imorgon!


Kram Bea
...


Och just du läste vidare? Då måste du vara lite intresserad ändå.
Ok, då kör vi! :-D

Jag har en pojke som precis fyllt fyra år. Han älskar att härma oss i allt vi gör, precis som de flesta andra barn i samma ålder gör.
- Han ser hur vi lagar mat vid spisen. Vi köper honom en leksaksspis och han steker låtsaspannkakor till sin lillasyster
- Han sitter med i bilen. Vi bygger en liten träbil åt honom som han skjutsar sina gosedjur med.
- Han ser hur vi pysslar i trädgården. Vi köper en låtsasgräsklippare som han klipper gräsmattan med och små trädgårdshandskar från Alfons som han själv kan gräva upp ogräs från trädgårdslandet i.

Han ser hur vi läser och skriver...och han blir intresserad och vill läsa och skriva han med. "Vad står det här?" Idag sade han:
"Det står Trevlig sommar där" och pekade på en skylt. Jag tappade hakan och frågade:
"Hur vet du det?"
"Därför att jag känner igen bokstäverna"

Så enkelt är det. Och så KUL kan det vara!

Det räcker egentligen så. Att "leka" att man skriver. Att känna att man kan läsa genom att få höra samma sagor om och om igen så att man till slut "kan" läsa dem själv genom att upprepa orden.

Men...min son har frågat efter lite mer. Ni ser ju siffrorna han efterfrågat och som jag sytt till honom. Och han frågar hur han ska skriva saker. "Hur skriver jag mus mamma?" frågade han i förrgår när vi var på IKEA och väntade på deras pappa vid utgången. De hade fått låna varsin liten penna och ett papper (som man egentligen ska skriva utlåtanden på).

Jag jobbar med pedagogik i mitt yrke. Jag kommer i kontakt med olika läromedel, men få är så USLA som de som riktar sig till de allra, allra yngsta. Faktiskt. Så otroligt opedagogiska, men tyvärr så många som lockar med både klistermärken och Disneyfigurer men som egentligen inte lär något eller lär "rätt". Oftast fokuseras det bara på delmomenten, inte på helheten...och slutresultatet (gör den här sidan fort så får du välja ett klistermärke sedan) istället för på resan och självtillfredställelsen av det man själv åstadkommit.

Fackbokhandlarna svämmar över av dem just nu.

Men...jag har hittat en som är helt OK och det är den jag tänker tipsa om idag.

DESSA!

De är från REBUS.
De bygger tillfredställande mycket på taluppfattning och helhetsbilder. Jämför. Relaterar. Många delmoment som tillsammans kan bli en hyfsad helhet.
Jag köpte dessa på Coop Forum av alla ställen och idag stötte jag även på dem på Akademibokhandeln. De rear ut dem nu inför skolstarten.
49 kronor styck.

Här ser ni sen fyraåring i full aktion som arbetar med första siffran. På de prickade linjerna har han ritat siffran "ett" och ska sedan färglägga EN sak.
(Jag måste också passa på att slå ett slag för tuschpennorna också. De bästa i världen...verkligen...och jag har testat MÅNGA tuschpennor, men inga har kunnat tvättas bort UTAN tvål eller försvunnit i bara vatten från kläder. Perfekt.
Och så är de ju så härligt charmiga med huvuden till korkar. De sätter barnen sedan fast UNDER själva pennan när de målar. Klistermärken har pennorna också i olika riddarkläder, narrkläder, konungakläder etc. Det som ligger på bordet är en liten "kuliss" som vi färglagt, en liten borg.
"Cariokis" heter de ljuvliga pennorna.
(Vad jag förstår så är de ganska nya på marknaden, men fråga efter dem i din bokhandel så kan de säkert ta hem. SUVERÄNA. Och jag lovar att min tvååring målar HÅRT med dem, men spetsen vikar sig inte en millimeter. Tjockleken lämpar sig även för små händer som precis börjat fumla lite med rätt pennfattning istället för de långa smala som är vanligast)


Han skulle även rita EN planet, EN rymdvarelse ...och så blev det visst en måne också.

Han gjorde siffran två i ett huj och ville mycket gärna fortsätta, men då satte jag stopp. Det ska inte bli tråkigt. Ingen press. Inga krav. En lek...en låtsaslek som är på allvar.

tisdag 12 augusti 2008

Måndagsvinnaren och ny tävling

Måndagsvinnaren av ett näsduksfodral blev Lilla Blanka!
Grattis!

(Skicka ett litet mail till mig med din adress och namnge det "Måndagsvinnaren".)
Ni som kommenterar i det här inlägget har chansen att vinna ni med.
Om ni inte vinner imorgon, kanske ni vinner på onsdag, eller torsdag...eller fredag.
Jag har ju tävling hela veckan vetja.
När jag har fem vinnare skickar jag era näsduksfodral samtidigt så ni har dem i er hand senast nästa tisdag.


Lycka till allihop!

...

Idag skulle jag kunna blogga om:


- mitt tiokronorsfynd på Röda korset
- Butiken "Lustfyllt" med bilder därifrån och lite tankar om hur Lena tänker utveckla butiken
- köket och visa bilder på hur långt vi faktiskt kommit nu (bruksklart)
- julpynt (ja-a...ni läste rätt)
- fyraårskontrollen jag var med på sonen (måttligt intressant för er kanske...hihi...men ni vet...för en moders stolta hjärta finns det nästan inget mer underbart än att se sitt barn glänsa. Han inte bara ritade en huvudfoting, han skrev även under med hela sitt namn och när han ombads ta ut tre pennor ur burken tog han ut och räknade alla. Alla 34 stycken. :-)
- hur ett möte från det förflutna fick mig att brista ut i gråt på IKEA


eller


- skvallra om hur man EGENTLIGEN behandlar textilierna bakom kulissen på "Kid Hemtextil" ;-)


Men...jag väljer att inte göra något just ikväll...för jag ska börja flytta in lite kökssaker i skåp och lådor i köket. HÄRLIGT!

Och...i morgon börjar jag jobba. Känns både roligt och lite tråkigt, för jag kommer inte ha tid till barnen och hemmet på samma sätt. Sniff!

Ha en underbar tisdagskväll nu alla bloggisar och lycka till om ni bestämmer er för att vara med och tävla!

Kram Bea
Pssst...men jag kan ju inte lämna er utan att bjussa på en interiörsbild från "Lustfyllt"
Ni kan säkert förstå att jag var DARRIG av andakt och själauppfyllelse och visioner i flera, flera mil efter att ha varit där!

söndag 10 augusti 2008

Och vinnaren blev...Grattis!

Det var mycket riktigt Gränna, eller "Godisstaden" som mina barn sade lyckligt för sällan har de sett så mycket godis på ett och samma ställe. :-)

Jag tänkte på er direkt när jag såg den här vackert skapade rosklubban.
Hoppas den smakar!
(För äta den SKA man...livet är för kort...och gott...för att sparas på)

Det är mycket riktigt Amalia Eriksson som är fotograferad på vykortet. I mitten på 1800-talet blev hon änka och för att försörja sig och sin dotter bad hon om stadens tillstånd att försörja sig och sin dotter med tillverkning av finare bakverk och den s k polkagrisen (som man tror inspirerades av den då mycket populära polkadansen. Från början var det inga "grisar" utan mer som små karameller, men snart kom hon att göra de populära "stängerna" och det är nog två sådana hon håller i på fotografiet.

Det var dagens historielektion det hihi...that's girlpower for ya...eller en verkligen känsla för entrepenörskap. :-)

Tack Amalia!


...


Och inte var det sluttävlat där inte. Näppeligen!

Den här veckan kommer jag ha en liten utlottning VARJE DAG där jag varje kväll, måndag till fredag, lottar en vinnare av de som skrivit en kommentar i föregående inlägg.

Vad kan du då vinna????

Ja-a...så tänkte jag också innan jag kikade runt lite, bland annat på Lottas blogg men blev så inspirerad av att göra en och frågade henne hur hon hade gjort sin. Kanonfin tutorial Lotta!
Vi vill gärna se fler tuts från dig.
Och vad är det då, kanske det fortfarande är några som tänker.
Jooo....du har pappersnäsdukar i den föööössståååås. :-)
Glutta in i den så ser ni vad som döljer sig där inne.

Jag älskar att sy dessa och kan omöjligt behålla alla som jag syr själv och familj och vänner har redan fått, så jag hoppas att ni inte har något emot att vinna en.
Perfekt och roligt sätt att använda de små spillbitar av tygerna som blir när jag syr andra saker.

Ok...då börjar vi då....imorgon kväll drar jag första vinnaren av de som kommenterat i det här inlägget.
Lycka till!

Nu ska jag titta på "Lilla huset på prärien" igen. Jag är ju inne på andra DVD-boxen som maken köpt åt mig och nu är det så roligt, för det kommer avsnitt jag aldrig sett tidigare.

Hoppas ni kikar in i veckan och tar chansen så jag får skicka iväg lite vinster kors och tvärs genom Sverige!

Ha en underbar kväll!

Kram Bea

lördag 9 augusti 2008

Vinn något gott...och vackert! :-)


Vi semestrade ju i underbara solmättade Rügen i en vecka i juli. På vägen hem så bilade vi genom halva Sverige och gjorde många härliga, spontana stopp med övernattningar. (Bland annat i den underbara butiken "Lustfyllt" som jag ska blogga om nästa vecka).

Vykortet ovan ger en liten ledtråd till en av städerna vi var i. Vilken stad?
Om du tror att du vet eller vill gissa så kan du vinna en liten underbart söt liten ätbar sak av mig.

Jag drar en vinnare imorgon kväll vid 19.00 tiden så kan vínnaren smaska i er det gottiga redan på tisdag. :-)
Lycka till!


...................

Nu är svärfar, svågern och maken här i köket och drar el och sätter upp en ny elcentral. Spännande! Själv kan jag inte göra så mycket för tillfället så jag ska utnyttja egentiden till att sy undan en hög beställningar och städa.

Ha en underbar lördag!

Kram Bea
Pssst....jag har lagt ut några fler vimplar på Tradera. Jag har även lagt ut en den Greengateinspirerade kudden.

fredag 8 augusti 2008

"Te någon?"

Det bidde en stor tekopp! :-)
Det var så roligt att få knåpa ihop ett eget mönster. Med huset tomt på övrig familj, hög Tijuana brass band party på stereon och material framför mig kändes det som en av mina lyckligare stunder på länge. :-D

...

Var till tandläkaren idag. INGA hål och dessutom statligt tandläkaravdrag på 150 kronor. Hoppsan!

Jag blev glatt överraskad och tänkt att jag ju nu hade 150 kronor "över" att köpa inredning för i butiken bredvid. De har underbara "Miljögården", "Himla", "Madame Stoltz", "House Doctor", "Yankee Candle", gamla bruksföremål och mycket, mycket mer.

Jag var in och tittade, men det var så mycket folk i omlopp så jag skyndade hem för att hjälpa till här hemma istället.

NÄr jag kom hem hade min urstarka make flyttat kylen och frysen till andra sidan köket för att kunna lägga golv hela vägen. Jag förstår inte var han får sina krafter ifrån. De var ju dessutom proppfyllda med matvaror också, så ni kan ju tänka er vilka krafter som behövs!?

Nu ska vi fika här, sedan ska vi börja montera upp en vägg...den sista...i köket. :-D

Ha en underbar dag!

Kram Bea
Pssst.....kika in imorgon för då ska jag ha en liten tävling där du kan vinna något riktigt gott och konstnärligt på samma gång! :-)
torsdag 7 augusti 2008

Liten överraskning till dottern

Ni goa goa! Ni gör mig så glad och får mig att våga mer, mer och mer. Jag har aldrig tidigare vågat vara så kreativ och "oplanerad" i mitt skapande som nu och det är NI som driver mig.

Kan ni förstå att jag i alla år har gömt alla mina alster kritiskt i lådor, knappt själv vågat tittat på det när jag skapat det. Skämts, kritiskt granskat och refuserat. Gång på gång på gång. Aldrig visat någon levande själ det jag gjort.
Jag vågar språnget tack vare min blogg och era kommentarer. Genom bilderna och era rara ord ser jag mina saker "utifrån" och jag är mycket mindre kritisk än jag någonsin varit tidigare. Jag kan vara riktigt nöjd även om sakerna inte är perfekta. Jag känner mig som en lyckligare människa eftersom jag mycket lever för att skapa och vill våga tänka kreativt utan att känna mig begränsad av någon slags "perfektionistiskt tänkande" eller krav på att saker ska vara på ett särskilt sätt.
Sååå....efter att ha fått lite egentid igen då sonen var hos en kompis och maken tagit med dottern på ett litet äventyr i storstaden så satte jag mig och tänkte och knåpade ihop en ny liten sak som ni ska få se imorgon när jag kan fotografera lite bättre. *hemlig*

Dottern kom hem och blev superglad och ville sova med den...hihi. Jag fotar hela ordentligt imorgon på plats så ni får se den också.
Och jag måste bara få skriva en kärlekens lov till maken också som kommer hem efter en lång dag, ställer sig och blandar en god pärondrink till mig med hjärt-isbitar och lägger en nyköpt "Vin"tidning till mig. Så otroligt ömsint och kärleksfull och jag önskar att jag skulle kunna ge tillbaka i samma omfattning som han ger mig. När jag sade det häromdagen till honom så säger han:
"Men det gör du ju, när du blir lycklig och varm av det jag ger dig och lyser emot mig, då får jag tillbaka tusenfalt"

Vi ses imorgon!
Sussa sött nu alla goa!

Kram Bea

Sytt hjärta och kuddfodral

Här fick det vackra välsydda hjärtat hänga som jag vann av "Vita hjärtan rosa drömmar"
Tack så mycket för vinsten!

Här bara regnar det och regnar det. Jag har haft planer länge på att ta med min väninna ut till Vallby Friluftsmuseum då hon fyllt jämnt och jag inte fått tillfälle att riktigt uppvakta henne. Det enda tillfället jag kanske hade haft den här veckan var igår då det faktiskt var lite sol här då och då. :-) Lite sur blir jag allt på regnet, jag har ju dessutom köpt en hortensia och en underbart doftande rosa ros som behöver komma ner i jorden. Jag känner inte så stor lust att stå och gräva ute i regnet som det är nu.


Jag vill passa på att tacka för alla underbart goa kommentarer om sonens siffror. Några av er har hört av er angående försäljning, men just de här tror jag fick bli engångspyssel...i alla fall tills jag sparat ihop till en bättre symaskin, hihi. Annars sitter jag väl här och spelar galet på läppen om kvällarna för de var verkligen kluriga att både sy och vända.

Däremot har jag nu funderat klart om kuddarna och från och med idag så tar jag även upp beställningar på dem. En 40x40 cm kuddfodral tar jag 149:- för och ett lite större, 50x50 cm tar jag 179:- för. Hör av er till min mail om ni är intresserade! :-)Ha en underbar torsdag! Hoppas att det inte regnar på er där ni bor.

Kram Bea

måndag 4 augusti 2008

Min fyrarårings beställning

Jag hade klippt ut ett "A" i papper och frågade honom:
"Vill du ha din bokstav i tyg?"
"Nej, jag vill ha siffror..." och så räknade han på fingrarna. "Ett, Två och Tre"
"Hur stora ska de vara då?"
"Så hääär stora"
sade han och mätte ungefär 20 centimeter mellan händerna.


Och så blev det. Gissa om det var pilligt att sy dem och vända dem och stoppa bomull i dem. Kors i jösse namn säger jag bara, men samtidigt väldigt roliga att göra. Nu råkar ju sonen redan veta vilket antal som varje siffra representerar, men för säkerhetsskull så lade jag till ponponbollar i representerande antal som lite "taktil pedagogik"...hihi.

De ska hänga i hans rum, han ska bara får klura ut en plats han vill ha dem på.

Jag frågade tvååringen vilket tyg hon ville ha sina siffror i. Då svarar hon:
- Jag vill inte ha någon siffra, jag vill ha en bokstav. MIN bokstav i mitt namn och den ska hänga bredvid mitt hopprep"

Den damen vet vad hon vill. Hon har även pekat ut ett tyg. INTE rosa den här gången, utan vitt med röda prickar. "Som min groda du sydde åt mig"
Hon har även mätt upp hur stor den ska vara. "Inte föööör stor. Så här.."sade hon och måttade lite med händerna hon med.

Underbart!
Det finns inget som inspirerar mig så mycket som barns fantasi.

Kram Bea

söndag 3 augusti 2008

Lantliv kommer med posten till....

...dig Tjenixen. Jag skrev upp alla namn på ett papper. Sedan fick fyraåringen ringa in vilket namn han ville. Han började med att ringa in ett annat namn först, men ångrade sig och valde ditt namn. :-)

Om du mailar mig din adress så kommer tidningen i ilfart till dig.
Grattis!
Och här låter jag er se en liten glimt av det lite hemliga projekt jag startade med ikväll. Så roligt, men ACK så pilligt....ujujuj. Det är nog inte bara åskan i luften som orsakar den här begynnande huvudvärken anar jag Jag ska göra en till sak och sedan avsluta dessa helt och visa dem för er. Det är en beställning....av min son. :-D

Bea- pysselnojjig

Välkommen in till Beas vimpelverkstad! :-)Sonen är hos en kompis.
Dottern vilar eftermiddag.
Maken sätter upp råspont i köket.
Jag syr vimplar.


Surr-surr från symaskinen. Det är semester, sommar och en helt UNDERBAR dag!
Lycka!

Kram Bea
Pssst....jag drar vinnaren av "Lantliv" ikväll vid 19.00-tiden.

Dotterns goda smak

Det här hjärtat är till dig Sofia!

Jag blir alldeles generad av alla fina ord.

Det här hjärtat har goa Stina gjort. Det var den första inredningsdetaljen till min dotters rum och den låg i en liten ask ungefär ett halvår innan vi ens hade påbörjat rustningen av rummet.


Den hänger ovanför hennes säng. Hon säger att hon brukar ligga och titta på den när hon ska somna. Men igår låg hon och tittade på en annan liten sak.

Det här lilla arrangemanget kunde hon inte slita sig från i blomsterbutiken igår. Expediterna sade att de aldrig sett en sådan blomsterintresserad liten blivande treåring någongång.

"De brukar mest vilja springa runt och titta på fröpåsarna...skönheten i blommorna ser de ju inte på samma sätt som vi stora" menade de. Jag vet inte om det stämmer, men jag vet att min dotter inte alls hade lust att följa med mig runt och titta på andra blommor.
"Men mamma, jag vill inte ha någon annan, jag vill ha den HÄR"

Och självklart köpte jag den. (Jag är ju en sucker för söta små blomsterflickor med god smak). Hon har själv pyntat på fönsterbrädan och flyttat runt saker så det blir precis som hon vill ha det.

Och ni ser...återigen så får jag justera det röda temat i hennes rum. Ni ser ju åt vilket färgtema det lutar när dottern själv får bestämma! :-)

Kram på er alla goa!
Bea

fredag 1 augusti 2008

Tävling - vinn senaste "Lantliv"

Du deltar i tävlingen genom att lägga till "Beas barnslikheter" på Bloggkoll.
Enklast gör du det genom att trycka på plusset.Meddela genom en kommentar i inlägget att du lagt till bloggen (eller om du redan är prenumerant så meddelar du det). Vinnare dras på söndag och vinnaren har tidningen i sin hand senast tisdag.
Lycka till!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...